Jakl v Rozstřelu na TV iDNES: Nepřicházím nikomu omezovat svobodu slova, naopak já jsem terčem omezování a pokusů o umlčení
Publikováno 04.04.2019 v kategorii: Rozhovory, Video

Nominant hnutí SPD Ladislav Jakl byl v minulém týdnu Sněmovnou zvolen do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Jako host diskusního pořadu Rozstřel bývalý poradce prezidenta Václava Klause řekl, že orgán má stále velký význam, radikální změny pro veřejnoprávní média s jeho příchodem však nelze čekat.

Ladislava Jakla navrhla Poslanecká sněmovna, do funkce ho však ještě musí schválit premiér Andrej Babiš. Do Rady se Jakl vrací, v minulosti stál u jejího zrodu. Podle něj má stále velký význam. „To, že existuje, je jedna z cest, jak může stát média regulovat, co média dělat smějí a jak se k tomu má stát zachovat,“ řekl v Rozstřelu.

„Určitě nejsou na místě obavy, že zruším Český rozhlas nebo Českou televizi,“ uvedl Jakl ke svému návratu do rady, který byl zejména opozicí ostře kritizován. Někteří tvrdili, že po jeho zvolení bude následovat omezení svobody slova. Výběr Sněmovny zpochybnil například ředitel České televize Petr Dvořák.

„Dělat paniku kolem toho, že do Rady přijde někdo jako já, jeden ze třinácti členů, tak to mi spíš připadá jako projev boje proti svobodě slova. To je snaha někoho umlčovat, vyřazovat ze společenské debaty. Naopak já jsem byl v minulosti kritizován za své publikace o omezování svobody slova, dokonce právě ze strany České televize. Nikdy jsem nikomu neupíral právo projevu a nepřicházím nikoho omezovat ani teď,“ reagoval Jakl.

„Nepřeceňuji ani kompetence rady, jíž jsem byl ostatně před sedmadvaceti lety zakladatelem, ani sílu jednoho hlasu v ní. Ale dobře vím, že v takových kolektivních orgánech se vliv jednotlivých členů neodvíjí pouze od váhy jednoho hlasu. A v tom si přece jen tak trochu věřím,“ řekl Jakl dříve v rozhovoru pro Parlamentní listy.

Další rozporuplný fakt, tedy že byl nominován hnutím SPD, Jakl jako problém nevidí. „Tam ty vazby mezi nominující stranou a kandidátem jsou dost volné, je to spíš o známosti a historii toho člověka,“ uvedl.

Jakl se přiznal, že v současnosti média příliš nesleduje a musí si rezervy doplnit. Vyjádřil se však ke stížnostem na vysílání televize Barrandov, s níž RRTV vede správní řízení.

„Soukromá televize vysílá za své peníze. Není povinné ji platit ani se na ni dívat. Když se divákům bude zdát, že s nimi někdo oře, přepnou to a s poklesem sledovanosti poklesnou i příjmy. Myslím například, že tři roky trvající dennodenní válka televize Nova proti prezidentu Trumpovi také sledovanosti moc nepomáhá. Jejich věc,“ řekl už dříve Jakl.

Nyní ve studiu svůj názor zopakoval, nezdá se mu, že by Jaromír Soukup televizi využíval k osobním zájmům. „Nevím, co se mu vytýká. Rafinovaně našel díru na trhu, kterou ostatní nevyužívají a získal si tak řadu lidí, kteří mu věří. Ale nemyslím si, že je to pro něj srdeční záležitost,“ myslí si Jakl.

Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) tvoří třináct členů, které na návrh Sněmovny jmenuje a odvolává premiér. Rada pro rozhlasové a televizní vysílánímimo jiné uděluje, mění a odnímá licence k provozování vysílání, dohlíží na pluralitu programové nabídky a informací a dbá na obsahovou nezávislost vysílání. Také sleduje obsah rozhlasového a televizního vysílání, za porušení vysílacích zákonů ukládá sankce.

Zdroj a video

Webdesign: Kabris|NET