O prasárně z Jeruzaléma
Publikováno 04.04.2019 v kategorii: Hrubá záplata

Dobrý den.
Jsem potěšen projevem vaší péče o správný kádrový profil členů všech mediálních rad. Jistě jste stejně bedlivou péči projevoval i u mnoha desítek a snad i stovek členů volených přede mnou. Aby váš spánek nebyl tolik narušován mučivými obavami o Českou televizi, dovoluji si vás uklidnit, že jsem nebyl zvolen čelenem Rady České televize, ale členem Rady České republiky pro rozhlasové a televizní vysílání.

Pokud byste potřeboval pomoci vyjasnit si rozdíl mezi radami a odlišné kompetence té, do níž jsem byl zvolen, možná bych vám mohl být nápomocen. Zákon, podle kterého Rada pro vysílání v roce 1992 vznikla, jsem totiž napsal. A po vzniku této rady jsem byl prvním vedoucím jejího úřadu, a tedy tím, kdo ho od nuly vybudoval. To je jistě pro vás coby kvalifikace věcí zanedbatelnou, když ostatní předchozí členové vaše rozhořčení neiniciovali. Co se týče vaší milované České televize, snad vám ji nezhnusím informací, že zákon, podle kterého vznikla a dodnes existuje, jsem také tehdy napsal, spolu s jedním svým kolegou.     

Zaujala mne vaše kýžená tužba „tyto pořady si svobodně přežvýkat“. To jste ale zůstal napůl cesty. Co kdybychom si svobodně přežvýkávali činnost i třeba všech ministerstev, státních a veřejných institucí, a nechali je svobodně dělat za veřejné peníze cokoli, co se jim zamane, bez ohledu na zákonné povinnosti, svěřené zadání, poslání a jakoukoli kontrolu?

Dopřeji vám ještě nějaký čas klidu, neboť vězte, že vámi myšlenou židli dosud nezahřívám ani nechladím, protože jsem ještě nebyl jmenován.

A na závěr asi zbytečný, ale přeci jen podle mne užitečný vzkaz. Ne. Lidé, které nenávidíte, vůbec nejsou tak průhlední, jak jste si ve svém zápalu jist. O jejich uvažování vůbec nic nevíte, jen jste si ho sám pro sebe zploštěně vykreslil, aby zapadali do té vaší ZOO ztělesněného zla.

L. Jakl  

From: zbyněk frauenterka Sent: Wednesday, April 3, 2019 10:34 AM
To
Subject: Pane

Nejspíše takovou malou prasárnou mezi kámošema jste obsadil jedno z oněch rádoby důležitých míst na českém politickém dvorečku. Prostě vás tam v té Radě estébáci potřebují. Dobrá, tak ven s tím. Počítám, že nyní začnou ČT ty pravé trable. 

Předpokládám to proto, že sotva jste zahřál židli, začínáte, dle zadání, prudit. Mám za to, že je třeba vám ovšem sdělovat, že jsou i lidé, nezatíženi závazky, penězi a příliš krátkým vodítkem na ostnatém obojku, kteří pohledem s hůry vidí více, komplexněji, než by vám bylo příjemné. Jste v té jedné partě, která jako hrací kameny v konstrukci puzzle, zapadáte v předem nakresleném jediném obraze, do sebe přesně a v jedné jediné možné variantě. 

Jste předvídatelní, průhlední a myšlenkově velmi chudí. Prostě pouze najmutí. Přesto, že píši v množném čísle, mezi tyto klony patříte i vy.

Veřejná televize je tady právě proto, aby předkládala lidem kauzy, i nesouzené a neodsouzené, pouze v zárodku podezřelé, mluvím o lidech ve veřejných funkcích. Není to o tom, že budeme čekat na soudní verdikt. Totiž ona norma, praktikovaná v zemích na západ od nás, že politik či veřejná osoba, placená z daní, odstupuje v momentu vzniku podezření, že jeho činy jdou proti státu a občanům. Zde to již několik let, od nástupu nedemokratické kliky, nefunguje. Vidíme, že po ztrátě tištěných medií, dnes vlastněných podezřelým člověkem, nedemokratickým a trestně stíhaným, mizí i pluralita postojů. Právě dnes je ČT jediným skutečně masovým demokratickým a pluralitním mediem v ČR. 

A právě v Radě, která má dohlížet na to, aby se ČT takto chovala a přinášela objektivní pohled na veřejnou politiku, hlídala politiky a regulovala tím jejich činy a postoje, se objeví lidé, jako vy a váš názorový spoluvoják Petrov a přesně dle zadání začnou s prací jim zadanou.

Nejen že kritizujete a zasazujete se o to, aby pořady, které oslovují občany reportážemi o neřestných a nečestných, někdy i zločinných chováních, skončily, vy již dokonce předkládáte veřejně, mimo účel a smysl vaší práce, úvahy o tom, zda má ČT vůbec existovat. Kdysi se vaší podvratné činnosti říkalo “ kozel zahradníkem „.  Dnes spíše býti členem “ Páté kolony „

Mám názor, že to, co doporučujete občanům, sledujícím soukromé kanály, u většiny těch sledovaných doslova, přepnout, je přesně to, co doporučit divákům, sledujících ČT, kterým vadí předkládaná kritika politiků a jejich chování, kteří odmítají používat mozek, odmítají přemýšlet.

A jsme u jádra věci. Ty subinky, občany klouzající po hladině, ty nevědomé, tuhle hmotu vaši šíbři potřebují v nejvyšším možném počtu. Proto vás nasadili, protože právě toto jsou instituce, které při “ správném vedení “ dokáží počet “ prasat v ohradě “ slovy Orwella, zmnožit.

Nechte nás, pane Jakle, tyto pořady svobodně přežvýkat, nechte nás z této investigativní činnosti neohnutých udělat si svůj názor, nechte nás na pokoji, jděte si svojí cestou zbytečnosti v IVK. 

Nejste tak dobrý, tak důležitý, přestaňte uvažovat o tom, že zadání krtka dotáhnete do kýženého konce. Lidé se již tolik nadýchali svobody, že i to, co se vám a vám podobným povedlo za 5 let po převratu provést s politikou a s lidskou nadějí na svobodný život, nestačí. Nestačí na to, abychom opět splynuli s Asií.

Jerusalem
Z. Frauenterka

 

Webdesign: Kabris|NET