Ladislav Jakl napsal verš: Hlasování ze zahraničí demokracii nám zničí
Publikováno 17.03.2021 v kategorii: Ozvěna

Ladislav Jakl, bývalá osoba z Klausova Hradu, pokračuje ve svých úvahách o demokracii. Myslel to snad dobře (snad), ale dopadlo to jako vždycky. Jakl nás na svém Facebooku 21. ledna obdařil příspěvkem s poněkud klopotně rýmovaným titulkem: „Hlasování ze zahraničí demokracii nám zničí.“

 

Tam se dočteme: „Korespondenční volba pro krajany žijící v zahraničí? To je čisté zlo. Osudy naší republiky a životy nás, co zde žijeme, by měli spoluurčovat jen ti, kdo s námi sdílejí naše životy, kdo sdílejí poměry u nás v dobrém i ve zlém. Voleb ať se účastní jen ti, kdo tu pracují, dýchají s námi společenskou atmosféru, platí daně či se potýkají s fungováním státu a jeho orgánů, ti, na které každodenně dopadá kvalita našeho školství, policie, infrastruktury, sociálního systému, kdo prožívají naši míru svobody i nesvobody, kdo na vlastní kůži cítí všechna omezení či naopak možnosti života v naší domovině.

Ne že nám zavaří odněkud zdálky tací, co budou hlasovat leda podle svých sympatií, ale dopady volebních výsledků na ně pak už nedolehnou. Ne, ne, ne.“

Myšlenky klausovských rockerů-pamětníků odpovídají prostředí, kde se rodí. Tedy nacionalismu 19. století, jehož hlasatelem je laureát Puškinovy ceny z rukou samotného vůdce Putina. Výraz „dýchají s námi společenskou atmosféru“ je pozoruhodný, když si uvědomíme, jaký smrad dnes společenská atmosféra představuje. Je to mimo jiné výsledek hlasování lidí, kteří nám zajistili strašidelnou postavičku Zemana na Hradě, agenta StB a trestně stíhanou osobu někdejšího kariérního komunisty v čele vlády, práskače Státní bezpečnosti a komunistu jako místopředsedu sněmovny, poslanecká křesílka pro málo bystré okamurovce a jejich velmi bystrého předsedu, který sotva může věřit tomu, co prosťáčkům valí do hlavy. „Společenská atmosféra“ je zamořená pšouky Všeználka z Institutu Václava Klause, který se po vyřešení všech otázek klimatu dal na epidemiologii. Před poslední prezidentskou volbou vrhl Všeználek svou energii na další zvolení Miloše Zemana, ostudy republiky před celým světem. (Svět o nás moc neví, ale když se hlava nějakého státu chová jako agent snažící se zemi poškodit, všimnou si toho.)

Občané jsou prostě občané a nemají být rozděleni do dvou kategorií. Když chce dnes český občan žijící v zahraničí volit, musí se dostavit na zastupitelský úřad. To může být stovky kilometrů daleko, takže právo volit je tady dost teoretické. Mnozí občané žijí v zahraničí jen nějakou dobu, mají tady příbuzné, takže se jich stav země dotýká jako kohokoli dalšího. Jaklovy výklady jsou jen apel na méně myslící jedince, kteří by se nikdy neodhodlali ani na chvíli někam vyjet studovat nebo pracovat. Je to jen jiná varianta komunistického pojetí občana v zahraničí jako příslušníka „zrádné emigrace“. Určitý typ politických předáků prostě ví, že lidé, kteří se rozhodli být aktivní a netřást se před změnami, je nikdy volit nebudou. Tak je potřeba jim to zatrhnout. Proto si teď vymýšlí pomocné argumenty, třeba odkazy na problémy při posledních prezidentských volbách ve Spojených státech. Ty problémy ale nevyvolalo korespondenční hlasování, ale vytrvalé lhaní Donalda Trumpa o nich.

Pokud se u nás občané potýkají s fungováním státu a jeho orgánů a dopadá na ně kvalita našeho školství, policie, infrastruktury, sociálního systému, tak ty problémy tady působí nekompetentní politici, které do funkcí zvolili i wlastenci, co nikdy z republiky nevytáhli paty.

No nic. My chápeme, že Institut udržování světlé památky Václava Klause musí vykazovat nějakou činnost.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET