4/2021 Když se lepí lino
Publikováno 10.05.2021 v kategorii: Pivo

Musím přiznat, že tolik „negativních perel“ jsem za své působení v První pivní extralize ještě neokusil. Pokud si někdo myslí, že základní kola jsou příjemné a plné degustačních skvostů, zcela se mýlí. Je to někdy velmi těžká práce. Vrátit se zpět k nepříjemnému a zlomenému pivu, aby se člověk ještě jednou upevnil v názoru, že tento vzorek je fakticky tak hrozný, jak se mu po třetím „přelizu“ zdálo – to chce značný kus sebezapření.

Pochopitelně, nikoli všechna piva 4. kola byla špatná. Po několikaleté zkušenosti jsou přeci jenom do jednotlivých kol nasazovány značky, které podle minulých umístění měly například finálovou účast, a společně s nimi pak jsou doplňovány značky, které se neumístily, či značky nové. O překvapení není nouze, ale některá piva stále na postup ze základního kola čekají a čekají a zatím nic neukazuje na to, že se dočkat někdy v budoucnu měly.

Objevil se ale zádrhel. U vzorku číslo 4. došlo k velkému rozdílu v hodnocení (od 3 do 9) a nebylo to navíc ojedinělé. Vzorek ještě stál na stole a následně byl křížově zkoumán (na vysvětlenou – degustátorů je 8 a pro degustaci jsou rozlévány vždy dvě půllitrové láhve každého vzorku piva. Třetí láhev je určená pro případný rozpij při rovnosti bodů), protože se pivo z první láhve rozlévá kolegům na straně u zdi a z druhé láhve kolegům na protější straně. A bylo najednou jasno. Rozdíl mezi vzorky byl značný. K rozpiji nedošlo, tak přišla na stůl třetí láhev. Neoslnila a spíše dala zapravdu horšímu hodnocení, a přitom všechny tři láhve byly z jedné šarže. Zaznělo dokonce: Voní to, jako když se lepí lino.

Dejme zaznít některým z hodnocení: „Zatuchlá, oxidační, dimethylsulfid, diacetyl, téměř se to nedalo pozřít. Sedm.“ a z opačné strany: “ Z počátku esterová, chmelová, chmel postupně vyvanul, čistá suchá chuť s vyšší hořkostí, s vyšší plností, pivo bylo ploché, ale dalo by se u něj posedět. Za tři.“

Výsledky:

1. Ježek 32
2. Pilsner Urquell 34
3.-4. Svijanský Rytíř 35
3.-4. Záviš 35
5. Rebel 36
6.-7. Pardál Echt 40
6.-7. Holba 40
8. Excelent 42
9. Krakonoš 44
10. Otavský Zlatý 47
11. Tambor 53

Jak je vidět, rozdíly byly značné. Mezi prvním a posledním dokonce 21 bodů. První čtyři tedy okusíme v semifinále a nepostupující mají šanci za rok.

Také vám vrtá hlavou, které že to pivo bylo schováno pod vzorkem 4? Na jeho adresu padaly hlášky: „je to ostuda“ nebo: „není to poprvé, kdy jsme u tohoto piva zažili takovou nevyrovnanost,“  či dokonce „neseřízený monoblok (plnička – 60 jehel), kdy jedna jehla přisává kyslík, další je nevysanitovaná.“ Byl to Krakonoš.

Jaromír Piskoř | PPE

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET