Vy jste duší nacista, pane Fendrychu
Publikováno 23.08.2011 v kategorii: Hrubá záplata

(Tento článek je reakcí na glosu, která je uveřejněna pod článkem samotným.)

Více hnusu na tak málo řádcích jsem už dlouho nečetl. Vy jste jen osoba, která zkrachovala v politice a teď se mstí. Dělá vám dobře, když lžete, když označujete živého člověka za „tlampače“, vymýšlíte si, urážíte? Jste sám sebou pobaven? A přitom o věci samé vůbec nic nevíte? Rád ubližujete, očerňujete, pomlouváte?

Myslíte si, že jste morálně či intelektuálně nadřazen nad lidmi, kterým spíláte? Ze mne že se stal člověk, který obhajuje svobodu slova „najednou“? A kdy tedy se ze mě tak najednou stal? Kterým výrokem, ze kterého dne? A čím se lišil od jiných mých výroků z kterékoli doby? Vy stojíte jen za hluboké opovržení. Nemyslet, nečíst, nepřipravit se. Nemít zodpovědnost, jen si tak pobaveně plkat.

Píšete o živých lidech. Ne o svých hračkách.

Nikdy v životě jsem se nezastával žádných nacistů a dávat mě s nimi dohromady je odporná špinavost. Vaše špinavost. Jen si celý život myslím, že se nemají kriminalizovat kapely, sám jsem to zažil. Před dvěma lety jsem na toto téma napsal blog. A těsně poté na stejné téma dal rozhvor pro knihu, jejímž tématem mělo být něco podobného. Nevím, kdo je autorem, a ani mě to moc nezajímá, za svými slovy si stojím a mohu je říkat komukoli. Knihu jsem nikdy neviděl. Jen jsem se včera dočetl, že v ní není nic špatného. Lžete, když píšete, že jsem poskytl rozhovor neonacistovi a pak začal něco vysvětlovat. Nic jsem „pak“ nezačal vysvětlovat. Na špínu podobnou té vaší jsem reagoval jedinou větou: je zajímavé, kolik lidí je ochotno trestat člověka za názor, že není správné trestat člověka za názor.

Vám nejde o věc. K politice se chováte jako zpitý fanoušek fotbalového klubu. Víte jen, komu fandíte a koho nenavidíte. U idolů faul přehlédnete, u protivníka si ho vymyslíte. Ne, to není poctivá žurnalistika. To je špína bez kontrolky, bez pocitu, že mé řádky mohou někomu ublížit.

Nechoďte mi na oči.

L. Jakl
Glosa
Klausova svobodná prázdnota

19.08.2011 19:32 Glosa

Skoro denně se dočteme něco nového o našem Hradu a jeho bizarních, dočasných obyvatelích. Páteční MF Dnes píše o tom, že prezidentův tajemník a tlampač Ladislav Jakl poskytl rozhovor do knihy Deset tisíc extremistů, jejímž spoluautorem je manažer neonacistické hudební skupiny Conflict 88 Robert Fürych. Na této „události“ můžeme velmi dobře sledovat metodu, jakou Václav Klaus a jeho družina pracuje.

Jakl dá rozhovor neonacistovi. A pak začne vysvětlovat, že i pankáči a náckové mají právo na svobodu slova. Takže se najednou z člověka, který klidně peče s neonacisty, stává dokonce obhájce svobody slova. A policie, která hlídá, aby neonacisti ve svých textech nenaváděli k násilí, aby nepoužívali nacistické symboly atd., se chová „téměř skandálně“.

Klaus to dělá podobně. Zastává se Ladislava Bátory (aby ne, když ho Hrad dosadil ochotnému ministru Dobešovi do resortu), který je spojen a krajní pravicí. Zase jde o svobodu projevu a svobodu slova. Totéž nastane, když si vyvětrá ústa vicekancléř Petr Hájek a sdělí, že gayové jsou devianti: má přece právo na svůj názor. Zkrátka i náckové mají právo na svůj názor. A samozřejmě i komunisti.

Pěkné, jak se Hrad bere za „umlčované“ neonacisty. Zřejmě u nás nutně potřebují ochranu, jsou to noví disidenti. Ani nemá cenu dodávat, že za komunistů tihle hrdinní ochránci utlačovaných mlčeli, o svobodu slova se veřejně nebrali, byli zalezlí ve svých bankách a jiných norách. Tehdy dleli v nižších pozicích. Dnes jsou na Hradě. Nahoře. Nejvýš. Jsou prakticky nedotknutelní. A náhle dávají lekce ze svobody slova. Opravdu odvážné. Asi tak stejně odvážné, jako když hlava naší země bouří, že se žádné globální oteplování neodehrává. Nebo že EU je byrokratický moloch.

Žijeme v zemi, kde panuje svoboda slova a projevu. Což Klaus velmi dobře ví i využívá. Těžko si myslet, že náš prezident je nácek; snad není. Ale tudy na sebe umí upozornit, ví, že toto je supercitlivé téma. Jakmile někdo okřikne Bátoru, Jakla, Hájka, hned se stává nepřítelem klausovské svobody. Je to děsivě levné. Je to podvod, který se vydává za ochranu svobody.

Co je svobodného na nacismu či neonacismu? Co je svobodného na obdivu k Hitlerovi? K hakenkrajcu? Co je svobodného na napadání lidí jiné barvy pleti, touze je od nás vystěhovat? Na výsměchu homosexuálům? Nic. Naprosto nic.

Je to obhajoba duté, prázdné, Klausovy svobody. Klausovy svobodné prázdnoty.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET