Tekuté vánočky
Publikováno 06.01.2022 v kategorii: Pivo
Vánoce jsou samy o sobě symbolem tradice, tak proč by se na ně nemohly nabalovat tradice další, že. A tak se každý rok scházívám s přáteli ve Strahovském pivovaru Norbert na takzvaném Tradičním pití vánočky.

Že se vánočka nedá pít? Ale jistěže dá. Pokud ovšem onou vánočkou myslíme místní speciální kořeněný polotmavý bock, žehnaný vždy začátkem adventu některým z místních premonstrátů. Většinou to bývá nějaká osmnáctečka, pak je okamžikem přípitku (když to je možné) 18. prosinec 18 hodin 18 minut. A když se podaří devatenáctečka, sejdeme se o 25 hodin a jednu minutu později. Radujme se, veselme se!

Vánoční speciály se už dávno staly pevnou součástí i našeho českého pivního kalendáře. Už nějaký čas tam mají své místo jednorázové kousky, nabízené k jedné konkrétní události, akci či výročí (jako jsou zelená piva na Zelený čtvrtek, nebo na den sv. Patrika, nebo piva narozeninová), i piva sezónní, která se produkují vždy v určitou roční dobu (třeba původní märzen či summer ale).

Vánoční piva bývají tak trochu kombinací obojího. Buď se nabízejí po celý advent až někdy do Tří králů (nebo dokud nedojdou), to pak je skoro půlsezónní úkaz, nebo bývají v prodeji konkrétně jen během vánočních svátků, pak je to třeba i limitovaná edice jen pod stromeček. Vánoční piva vycházejí zpravidla z podzimních a zimních sezónních piv, tedy z podzimních brown ejlů či zimních bocků, weizenbocků, porterů, stoutů.. Kapitolou mimo kategorie jsou belgické vánoční tripel ejly, trapisti, popřípadě saisony. Ale u nás to bývají nejčastěji jantarové a tmavé speciály a bocky. Ale vynalézavost sládků nezná mezí, a tak mezi vánočními speciály najdeme i opravdové stylové rarity.

V horším případě si pivovary ulehčí práci, vezmou jakékoli své běžné pivo, okoření ho – a hle: vánoční speciál je tu. Je to totéž, jako kdybychom na štědrovečerní tabuli servírovali běžnou večeři, kterou známe o celý rok, a jen přidali trochu hřebíčku bez ohledu na to, jestli se hřebíček do toho guláše hodí či ne.

Takových případů ale ubývá. Hodně pivovarů totiž správně pochopilo čas předvánoční i jako skvělé marketingové období. O adventu a pak o svátcích nejenže chceme pít zajímavá příležitostná piva, ale také v tu dobu chystáme dárky. A pivovary nám jdou naproti nabídkou svých dárkových setů kde kromě sklenice a výběru z běžné produkce obvykle nechybí ani vánoční speciál. Obchodníci s pivem jistě potvrdí, že během adventu zažívají své největší žně v roce. A kdo je typickým zákazníkem? Přece manželky, přítelkyně, partnerky, kamarádky. A tak je dobré myslet i na hezké balení, které na ně udělá dojem. Ale my stejně víme, že hlavní je to, co si nalejeme do sklenice.

A co si dáme do sklenice my? Zde je pár tipů. Slavný Pivovarský dům v Ječné ulici na Novém Městě každý advent vypravuje vanilkový speciál. A k němu dostanete na ubrousek opravdový vanilkový rohlíček. Zdaleka ne každý advent – ale letos se zadařilo – tu dostanete onačejší lahodu. Kamarád pivovarník z maďarského Miškolce má také dvě vinařství v Tokaji. A když se tedy zadaří, pošle do Prahy pravou tokajskou esenci. No to je pak pivo! Tokaj, tokaj, vykrúcaj.

Loňský vítěz soutěže První pivní extraligy mezi čepovanými ležáky z pražských mikropivovarů O krále Prahy, hostivařský Vik, se umí vytasit s vánoční verzí skotského ejlu Wee Hevík, což je osmnáctečka připravená ve spolupráci s pivovarem Four Elements. Je libo trochu připáleného karamelu? No jistě!

Karamelovou příchuť barevných sladů má i Únětický vánoční speciál, pravidelně připravovaný podle receptury legendárního sládka Vladimíra Černohorského. Vláďa už mezi námi není, ale jeho piva ano! Na speciální slady sází i vánočka od sokolovského Permonu. Tady totiž vánoční speciál pojali jako verzi vídeňského ležáku na bázi červeného sladu.

Od klasického ležáku odvozuje svůj vánoční speciál pivovar Mazák z Dolních Bojanovicích. V téhle vsi je v každé druhé chalupě vinařský sklípek, prosadit se zde s pivem, to už chce kus odvahy. A když už jsme u vína, tak takový Chomout, skvělý pivovar z Olomouce, ten svůj vánoční speciál pojal hodně originálně. Jmenuje se St. Urban a je to season, při jehož výrobě se ke sladům přidává mošt z vinných hroznů frankovky. A vůbec se to nepere!

Ovšem králem mezi vánočními speciály je Ježíšek. To je dvakrát dvojitá IPA z pivovaru Zichovec. I podle největšího českého e-shopu (to je divné slovo, že) Pivní mozaika je to jen prodávanější a nejlépe hodnocený vánoční speciál. A proč je to IPA dvakrát dvojitá? Kromě toho, že má dvojnásobné sypání (však je to taky dvacítečka), je ještě navrch dvakrát chmelená zastudena, a to velmi aromatickými chmely. Navzdory názvu to není žádný drobeček na hraní, ale pořádně ostrý a hořký kus. Inu, každý to má na Vánoce jinak.

Faktem ale je, že si pod pojem „vánoční aroma“ představujeme všichni tak nějak totéž: rozinky, vanilku, koriandr, zmíněný hřebíček, svatojánský chléb, skořici, med, pomerančovou kůru, křížaly.. Prostě ony příjemně nasládlé tóny domácího tepla, svátečního klidu a bezpečí. A přesně totéž chceme po vánočních pivech. Je to vlastně takové naše tekuté cukroví.

Ale bezpečné cukroví! Také se každý rok těšívám na zlaté prasátko, a tak vždy na Štědrý den až do večerní tabule držívám přísný půst. Jenže ten platí jen na jídlo. O tekutinách se pravidlech pro zjevení vánočního zázraku neříká nic. Takže na zdraví a šťastné Vánoce!

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET