Jak vyrobit pamflet na prezidenta aneb dvojí metr z Plzně
Publikováno 18.11.2011 v kategorii: Hrubá záplata, Ozvěna

Že prezident Klaus leží v žaludku klice humanitárního bombardéra Václava Havla, které se běžně říká pravdoláskaři je všeobecně známo. Ti neustále hledají způsoby, kterak jej a jeho spolupracovníky zesměšnit či zdiskreditovat. K ruce a ku pomoci mají servilní média. Jak bizarní a jaksi zcela bez souvislostí tato dílka mohou být nám čerstvě předvedla kolegyně zde na blogu idnesu dr. Tydlitátová ze Západočeské univerzity Plzeň.

To se vezme jakési video někde z doby před návštěvou Billa Clintona v Praze, tedy zlatá devadesátá, na kterém Havel u piva svým spolupracovníkům a kamarádům popisuje jakousi epizodku, kterou zažil s tehdejším premiérem Václavem Klausem. Nevadí, že toto video nemá žádný aktuální přesah k dnešku a navíc jsou to takové pivní řeči. Důležité je, že je v onom záznamu  Klaus patřičně zesměšňován. Toto zcela nesmyslné video je pak opatřeno textem adorujícím autora slov na videu, tedy bývalého prezidenta Havla. No a aby se ukázalo, jaké nízké a vulgární spolupracovníky si ten nenáviděný prezident vybírá doplníme, opět zcela bez souvislostí, rockový text prezidentova tajemníka, praktikujícího rockera, Ladislava Jákla. Text byl vybrán pečlivě, aby ukázal tajemníka v co nejhorším světle. Pojďme si udělat malé srovnání. Na levé straně vidíte text  Ladislava Jákla z roku 2008, na straně pravé je  zobrazena část básnické sbírky Václava Havla Antikódy z roku 1964. Tato sbírka obsahuje především tzv. kaligramy nebo bychom to mohli nazvat též grafickou poezií, neboli slova, písmena a interpunkční znaky uspořádané do obrazců. (Když na obrázek kliknete, bude lépe čitelný)

Takže nyní sami můžete srovnat na straně jedné výtvor prezidentova tajemníka, který není dr. Tydlitátovou oblíben a na straně druhé výtvor exprezidenta Havla, kterého dr. Tydlitátová naopak zbožňuje.  První výtvor byl použit na potupení prezidenta Klause a jeho (jak jsou v poslední době módně označováni jeho spolupracovníci) trabanta což pejorativně znamená nohsleda. Navíc vztah VK k bakelitovmu vozidlu stejného jména je znám. Druhý výtvor má zcela jistě autorka zmíněného tupícího článku ve své knihovně a určitě dílečko příležitosně vytahuje, aby se pokochala, protože ke čtení toho tam moc není. A mně nezbývá než konstatovat, že jsme opět svědky toho, kterak bývalá bojovnice proti komunistickému režimu používá staré dobré metody Rudého práva. Přesně ty, které Rudé právo používalo k hanění signatářů Charty 77. Dokonce pamatuji, jak byly rockové texty komunistickým tiskem napadány, protože obsahují vulgarismy, ale to že podobně vulgární nebo lascivní obraty obsahují i lidové písně, jejichž formě se Jáklův výtvor přibližuje, to už nikomu nevadilo a zdá se, že stejně k tomu přistupuje naše milá doktorka.

Inu, kdo chce psa bít vždycky si hůl najde. Určitě nikdy nenajdete v textech naší vysokoškolské učitelky kritiku vulgarity v básních nedávno zesnulého Ivana Jirouse alias Magora nebo v textech již také zesnulého amerického hudebníka Franka Zappy nebo v básních již také zesnulých amerických beatniků Bukowského či Burroughse. Možná proto, že jsou mrtví a o mrtvých jen dobře. To, že pravdoláskaři chtějí totálně zdiskreditovat Klause před koncem jeho prezidentského mandátu, aby jej snad proboha nenapadlo pokračovat v politice a vytáhnout do parlamentu nějakou konzervativní stranu, kterou by pak museli zase pracně infiltrovat, jako to udělali s ODS, to je veřejným tajemstvím. To, že se jim to nedaří a Klaus je stále na žebříčcích popularity poměrně vysoko, je taky známo. Paní doktorka v této hře hraje roli užitečného idiota a přes své akademické vzdělání a tituly neváhá napsat sebehloupější text, který ani zdaleka neodpovídá úrovni jejího vzdělání, jen aby si zchladila žáhu na nenáviděném profesorovi z Hradu. Že se tím před veřejností sama shazuje jí zřejmě nevadí.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET