Ladislav Jakl odpovídá na dotazy ČTK
Publikováno 20.09.2012 v kategorii: Jakl President!, Rozhovory

Vážený pane Jakle, znovu se na Vás obracím s další sérií otázek, které pokládáme kandidátům a možným kandidátům na prezidenta/prezidentku republiky ve snaze seznámit veřejnost s jejich názory.

Jako prezident byste udílel více nebo méně milostí než dosavadní čeští prezidenti a, případně, co by pro Vás bylo motivem k udělení milosti ? (Prezident Havel udělil v letech 1990 až 2002 celkem 1948 individuálních milostí; prezident Václav Klaus od roku 2003 doposud 403 milostí.)

Nemohu vědět, kolik takových žádostí bude a jakého budou charakteru. Takže počet udělených předem odhadnout neumím. Motivem by byly v zásadě okolnosti nesouvisející s vinou a trestem, ale spíše s lidskou stránkou příběhu. Jsem totiž stále přesvědčen, že milost nemá být formou napravování justičního procesu ale aktem lidského slitování.

Vyhlásil byste po svém nástupu do prezidentské funkce amnestii a v jakém rozsahu?

Jsem si jist, že ani plány na atomovou bombu nemají být tak důvěrné, jako úvahy o amnestii. Spekulativní žvanění o amnestii je nejlepší objednávkou vězeňských vzpour, to je ověřená pravda všude na světě.

Využíval byste prezidentské veto nových zákonů a v jakých případech?

Využíval. V případech, které by si takový ústavní krok zasloužily.

Čím se hodláte řídit při udělování státních vyznamenání?

Zdravým rozumem a mírou společenské shody.

Byl byste ochoten vyznamenat bratry Mašíny?

Ne.

Považoval byste za nutné konzultovat své veřejné postoje k Evropské unii a k zahraniční politice vůbec a své oficiální zahraniční cesty s vládou a slaďovat je s ní?

Jakýkoli postoj musí vznikat na základě přemýšlení, debat a třeba i kozultací. Hlavně ale musí být opřen o vnitřní hodnotové vybavení člověka. Neumím si představit, co může znamenat „slaďování“ postojů. Každý člověk má své postoje a ani ústavní činitel na tom nemůže být jinak. Něco jiného je ale postoj a něco jiného oficiální akt jménem státu. Tam je nutná nejen konzultace, ale i mandát. A ten musí respektovat každý. Mandát k názorům a postojům může od člověka vyžadovat leda diktatura.

Po sněmovních volbách byste automaticky pověřil sestavením vlády vítěze voleb, nebo byste zvažoval i jinou možnost?

Člověk nikdy nesmí být automatem ale myslící bytostí. Sestavením vlády bych pověřil vždy premiéra. A premiérem jmenoval toho, kdo by hodnověrně zaručil, že disponuje většinou v Poslanecké sněmovně.

Bylo by pro Vás přijatelné, aby se KSČM podílela na vládě?

Ne, to by se mi nelíbilo. A nelíbilo se mi to ani na jaře roku 2006 za premiéra Paroubka, kdy takové podílení bylo skutečností. Především v podobě hlasovací většiny.

Domníváte se, že je třeba nějak uzákonit postavení manželky/manžela, případně partnerky/partnera prezidenta republiky?

Ne.

S pozdravem, Julie Stejskalová vedoucí domácí redakce ČTK

Webdesign: Kabris|NET