Jakl má 10.000 podpisů pro kandidaturu na Hrad, získal i Klause
Publikováno 26.09.2012 v kategorii: Jakl President!, Ozvěna

Praha – Kandidát Strany svobodných občanů na prezidenta Ladislav Jakl má zatím 10.000 podpisů pod peticí požadující jeho kandidaturu na Hrad. Podpisy mu sbírá síť zhruba 1500 dobrovolníků v celé ČR. Sám Jakl začal se sběrem teprve v pátek, pod petici se mu jako první podepsal jeho hradní „šéf“ prezident Václav Klaus. Prezidentský kandidát to oznámil na odpolední tiskové konferenci v centru Prahy.

Podpisy mu sbírají členové Svobodných i další sympatizanti. Celkem má po České republice 50 sběrných míst, kde lze petice podepsat. Sám donedávna podpisy nesbíral. Podle svých slov s tím začal až v pátek. Na petičním archu ukázal novinářům zatím jediný podpis, patřící Klausovi. Podporu svého nadřízeného ocenil.

Prezident mu prý s kampaní nijak neradí. „Náš pracovní poměr je stále nastaven tak, že radím já jemu,“ uvedl Jakl. Podle svých slov nevylučuje, že by se Klaus mohl stát jedním z jeho externích poradců v případě, že se Jakl opravdu v prezidentských volbách uspěje. „Myslím, že by byl docela dobrým poradcem,“ poznamenal Jakl.

Jakl je podle svého názoru pro řadu občanů dostatečně známým uchazečem o Hrad. „Za svůj život jsem se vyjadřoval otevřeně a veřejně k mnoha tématům,“ řekl novinářům. Na prezidenta kandiduje s přesvědčením, že je třeba bránit se „diskriminaci všeho druhu“. Jakl také podporuje svobodné tržní prostředí a staví se proti „násilnému kolektivismu“.

Za 10.000 nasbíraných podpisů dostal Jakl od předsedy Svobodných Petra Macha láhev irské whisky. Prodej nápojů s více než 20 procenty alkoholu je nyní v Česku zakázán kvůli aféře s otravami metylalkoholem. Mach láhev podle svých slov zakoupil v zahraničí. Svobodní i Jakl se staví proti plošným zákazům a státním regulacím, uvedli.

Favoritem průzkumů veřejného mínění je mezi prezidentskými kandidáty bývalý premiér Jan Fischer. Někdejšímu předsedovi úřednické vlády nahrálo odstoupení ekonoma Jana Švejnara z klání o křeslo na Hradě. Na druhém místě se objevuje jméno dalšího bývalého premiéra Miloše Zemana.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET