Jakl říká DOST. Podporuje Karase. A Karas Jakla
Publikováno 11.10.2012 v kategorii: Jakl President!, Ozvěna
Uchazeči o post prezidenta Ladislav Jakl a Jiří Karas uzavřeli společnou dohodu o vzájemné podpoře a připravenosti ke spolupráci.

Když se Ladislav Jakl před časem představoval členům a sympatizantům Svobodných a ucházel se o jejich podporu pro svou prezidentskou kampaň, mnohé zřejmě překvapil svým výrokem, že kdyby nekandidoval on, nejspíše by na Hrad podpořil bývalého lidoveckého politika Jiřího Karase.

Jaklovi jsou totiž sympatické jeho konzervativní názory a obrana tradičních hodnot.

Svobodní jsou sice euroskeptici, ale jinak jim konzervatismus zase až tak moc neříká. Za tohle Jaklovi nezatleskali, i když nakonec jeho kandidaturu podpořilo až 90 procent členské základny Svobodných.

Jakl ale své sympatie ke Karasovi myslí vážně. Před několika dny dokonce oba uchazeči podepsali „deklaraci vzájemné podpory“ a prezentovali ji na stránkách Akce D.O.S.T.

„Význam úřadu prezidenta republiky v současné době vzrůstá. Prezident není ´jen´ vrcholným representantem naší státnosti, ale tváří v tvář nebezpečným tendencím a hlasům volajícím po alternativách vůči platnému společenskému a mravnímu řádu, musí také stále více plnit roli garanta občanských svobod a obránce duchovních a kulturních hodnot, na nichž je naše státní i národní existence vystavěna. Tím větší odpovědnost by měl cítit každý, kdo se o prezidentský úřad uchází,“ píše ve společném prohlášení Jakl s Karasem.

Vědomí této odpovědnosti je prý vede k neobvyklému společnému kroku.

„Na základě skutečnosti, že se naše programové priority přirozeně doplňují a vycházejí ze shodného hodnotového rámce, veřejně deklarujeme vzájemný respekt, podporu a připravenost ke spolupráci.  O totéž také každý z nás prosí své příznivce a vyzývá je, aby při sběru podpisů, jimiž je účast v prezidentských volbách podmíněna, podpořili rovněž druhého kandidáta,“ stojí v deklaraci.

Podpořit svým podpisem více kandidátů je totiž ze zákona možné, Karas a Jakl proto apelují na své příznivce, aby této možnosti využili. V prezidentské kampani by tak mohl zaznít „tolik potřebný hlas tradičních hodnot, svobody a zdravého rozumu.“

Po počáteční aktivitě Svobodných, kteří si Jakla jako „svého“ prezidentského kandidáta tak trochu přivlastnili, to nyní vypadá, jakoby štafetu podpory Jakla převzal konzervativně zaměřený DOST.

Sbírá pro něj podpisy, vydává s ním společná prohlášení, organizuje veřejná setkání s občany. Nedávno DOST s Jaklem představili společný reklamní banner, kde prezidentský tajemník po „dosťácku“ bouchl do stolu a řekl ´DOST´.

Jakl tím zřejmě vzkazuje, že obraně tradičních a konzervativních hodnot přisuzuje minimálně stejnou důležitost jako myšlenkám obrany svobody, které zase zdůrazňují Svobodní.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET