Jakl se při prezidentské debatě svlékl do trička s EU v kosočtverci
Publikováno 22.10.2012 v kategorii: Jakl President!, Ozvěna, Video

Jako showman se při prezidentské debatě čtyř uchazečů o Hrad předvedl Ladislav Jakl, tajemník prezidenta Václava Klause. Svlékl uprostřed debaty sako, kravatu i košili a odhalil modré tričko, ve kterém chodí. Na zádech má žluté hvězdičky seskupené do kosočtverce a heslo parodující Sovětský svaz: „S Bruselem na věčné časy a nikdy jinak.“


Na přední straně má Jaklovo antieurounijní tričko přece jen konvenčnější podobu. Mezi žlutými unijními hvězdami se skví nápis „New RVHP“, tedy nová Rada vzájemné hospodářské pomoci, což bylo ekonomické sdružení bývalého Sovětského svazu a jeho socialistických satelitů, včetně Československa.
Jakl svým tričkem reagoval na vystoupení prvního místopředsedy Senátu a prezidentského kandidáta ODS Přemysla Sobotky. Spolu s nimi se debaty kandidátů na Hrad, který uspořádalo euroskeptické hnutí Akce D.O.S.T, zúčastnili ještě šéfka neparlamentní Suverenity Jana Bobošíková a velvyslanec v Bělorusku, bývalý poslanec za lidovce Jiří Karas.

„Prezident na sobě musí mít především tričko České republiky, teprve pod ním se svým jménem a až pod ním tričko se jménem strany,“ řekl Sobotka. Jakl reagoval, že je třeba vidět, jaké triko na sobě kdo opravdu nosí a začal odkládat části svého oděvu.

O přestávce prezidentské debaty se pak Sobotka na Jakla poněkud zlobil. „Jsem to já, kdo už pět let říká, že Evropská unie je RVHP s lidskou tváří,“ řekl iDNES.cz Sobotka. „Pokud bychom byli vyzváni k tomu, abychom přijali euro, prosazoval bych, aby bylo přijato jedině referendem,“ slíbil ve svém vystoupení prezidentský kandidát ODS. Prohlásil, že odmítá Evropskou unii jako superstát, federaci či bankovní unii.
Bobošíková: Když budu zvolena, Bruselu pravomoce nedám

Radikálnější než Sobotka byla Bobošíková. „Pokud budu zvolena, nepřipustím přenos dalších pravomocí do Bruselu. A udělám vše pro to, abychom se vyvázali z povinnosti přijmout euro,“ řekla Bobošíková. Svoboda podle ní končí na úrovni státu, v nadnárodních institucích není možná. Bobošíková se také v debatě postavila proti současné podobě navrhovaných církevních restitucí, protože si je země nemůže dovolit.

Jakl prohlásil, že on jasné vyjádření k této věci dát nemůže. „Všechny zákony dávám panu prezidentovi k podpisu já. Je to součást mé agendy,“ vysvětlil. Ale prohlásil, že s hodnocením Bobošíkové tak úplně nesouhlasí. Připomněl, že církevní restituce jsou podle něj zároveň krokem k odluce církví od státu.

Karas, který stejně jako Jakl ještě nemá nasbíraných potřebných 50 tisíc podpisů, aby se prezidentské volby vůbec zúčastnil, se také církevních restitucí zastal. Připustil, že je znám především jako poslanec-bojovník proti registrovanému partnerství homosexuálů a potratům. „Tím jsem rozhodně byl, ale to není všechno. I díky mně se podařilo zabránit rozkradení majetku bývalého SSM,“ řekl Karas.

V jednom se kandidáti na Hrad shodli – Sobotka, Bobošíková i Jakl řekli, že by nedali vyznamenání bratřím Mašínům, kteří při útěku na západ z komunistického Československa zabili několik lidí, včetně strážmistra, kterého jeden z bratří Mašínů podřízl, i když byl spoutaný a nemohl skupinu bratří Mašínů na útěku ohrozit.

Zdroj a video

Webdesign: Kabris|NET