Česko zná všechny kandidáty na prezidenta. Jakl a Švejnar neprošli
Publikováno 08.11.2012 v kategorii: Jakl President!, Ozvěna

Potřebný počet podpisů ke kandidatuře na prezidenta odevzdalo jedenáct lidí. Nechybí mezi nimi expremiéři Jan Fischer a Miloš Zeman či ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Do přímé volby naopak nezasáhnou tajemník Václava Klause Ladislav Jakl nebo ekonom Jan Švejnar. Uchazeči museli odevzdat podpisy do úterních 16 hodin.

Kromě Zemana, Fischera a Schwarzenberga limit splnili i Vladimír Dlouhý, Jana Bobošíková, Zuzana Roithová, Vladimír Franz, Jiří Dienstbier, Přemysl Sobotka, Táňa Fischerová a Tomio Okamura.

Na ministerstvo vnitra dorazilo celkem dvacet žádostí, informoval mluvčí resortu Pavel Novák. Mezi přihlášenými je například Petr Cibulka, právnička Klára Samková, která však pro iDNES.cz svou kandidaturu vyvrátila, či méně známá jména Iveta Heimová, Roman Hladík, Anna Kašná či Jindřiška Nazarská. Podle dostupných informací však podmínky splnila jen zmíněná jedenáctka.

Kandidáti na prezidenta museli na ministerstvu vnitra do úterních 16 hodin odevzdat podpisy buď deseti senátorů, dvaceti poslanců, nebo padesáti tisíc občanů. Ministerstvo bude ověřovat, zda jsou podpisy platné.

Resort ověří správnost údajů na peticích na náhodně vybraném vzorku údajů u 8 500 občanů podepsaných na každé petici. „Zjistí-li nesprávné údaje u méně než 3 procent podepsaných občanů, nezapočítá ministerstvo vnitra tyto občany do celkového počtu občanů podepsaných na petici,“ uvedla Denisa Čermáková z tiskového odboru ministerstva.

Pokud se najdou chyby u víc jak 3 procent lidí, provede se kontrola u dalších 8 500 podpisů. Bude-li po odečtení chybných podpisů méně než 50 tisíc, kandidát bude z voleb vyřazený. Rozhodnutí o registraci nebo o odmítnutí kandidátní listiny vydá ministerstvo 23. listopadu.
Jakl získal jen polovinu potřebných podpisů

Jakl na svém webu uvedl, že má jen zhruba polovinu z potřebných 50 tisíc podpisů. Zároveň poděkoval svým příznivcům a podporovatelům, že jejich práce nebyla zbytečná.

Klausův tajemník doplnil, že se nestáhne do lesů a že se bude nadále stavět proti socialismu a bruselské centralizaci a bude se snažit lidem vrátit kontrolu nad jejich životy.

Přímé volby se neúčastní ani ekonom Jan Švejnar. „Mluvil jsem dnes s týmem pana Švejnara a tam mi sdělili, že nekandiduje,“ řekl v úterý iDNES.cz senátor Jiří Čunek, který podporu zvažoval. Švejnar sice v září oznámil, že o prezidentský post usilovat nebude, ale před několika dny se nechal přemluvit (více čtěte zde).

Boj o prezidentský post už dříve vzdal předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas či velvyslanec v Bělorusku a lidovecký exposlanec Jiří Karas. Neuspěla například ani advokátka Klára Samková.

První kolo prezidentských voleb se uskuteční 11. a 12. ledna 2013, druhé kolo o dva týdny později.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET