Roztomilá komunikace voliče a sympatizanta Svobodných a jejich nominanta na prezidenta L. Jakla s deníkem Mladá Fronta
Publikováno 17.01.2013 v kategorii: Hrubá záplata, Zlehka

Novinář deníku Mladá fronta dnes Jan Novotný mě prostřednictvím SMS požádal, abych komentoval výsledky prvního kola prezidentských voleb. Napsal jsem mu toto:

L. J.: Prokázalo se, že skutečně pravicový volič neměl koho volit. Já jsem poprvé od r. 90 volit nebyl. Ano, pro ODS je to fiasko. Volič, pro kterého je svoboda člověka prioritou, ji už asi za pravicovou nepovažuje. ODS také evidentně prezidentskou volbu vůbec nebrala vážně. Což dokazuje nejen nominace nevolitelného kandidáta, ale i světový unikát: na kongresu ODS dva měsíce před touto klíčovou událostí o prezidentské volbě nepadlo ani slovo.

V novinách vyšel můj komentář v této podobě: „O vyprázdnění pravice nicméně hovoří i jeden z Klausových nejbližších spolupracovníků Ladislav Jakl. Podle něho dokonce dnes neexistuje žádná opravdová pravicová strana. ´Skutečně pravicový volič neměl koho volit. Poprvé od roku 1990 jsem k volbám nešel.´“

Následovala tato roztomilá esemesková komunikace:

L. J.: Dobrý den. Já jsem Vám nikde nepsal, že neexistuje pravicová strana, jak mi vkládáte do úst.

MFD: Vážený pane Jakle, nevkládám Ván tuto větu takzvaně do úst, ale parafrázuji Vás. Je logické, pokud skutečně pravicový volič neměl koho volit, že dnes (v souvislosti s prezidentskou volbou) neexistuje žádná opravdová pravicová strana. Pokud tedy podle Vás přesto existuje, nerozumím tedy tomu, proč jste ji nevolil nebo proč nepostavila ve volbách vlastního kandidáta. JN, MFD

L. J.: To není parafráze. O neexistenci pravicové strany jsem neřekl ani slovo. Ta existuje a já ji volím.

MFD: Ale tomu nerozumím. Proč jste ji tedy nevolil v těchto volbách nebo proč nepostavila vlastního kandidáta? Pokud tedy přesto existuje, tak předpokládám, že na okraji voličského zájmu, protože dnes (v souvislosti s prezidentskou volbou) o ní není slyšet.

L. J.: Ano, nerozumíte. Tezi o tom, že neexistuje pravicová strana, jsem nepoužil a vy jste mi ji vložil do úst.

MFD: Ano, nepoužil. Pokud se Vás to dotklo, tak se velice omlouvám. Ale ta teze přece logicky vyplývá z věty, že skutečně pravicový volič neměl koho volit. Pokud ta strana existuje, tak proč ji nevolil?

L. J.: Neplyne. To by pak neexistovali ani komunisti, když neměli svého kandidáta. Komunikovali jsme spolu o prezidentské volbě. O neexistenci pravicové politické strany jsem neřekl ani slovo. Na své vývody máte právo, ale nemůžete je vkládat do úst jinému.

MFD.: Ale komunisti přece podpořili Miloše Zemana stejně jako teď ho podporují ve druhém kole. Včera jsem Vaše vyjádření pochopil tak, že v době těchto voleb neexistuje žádná politická strana, kterou by skutečně pravicový volič volil nebo se řídil její podporou některému z kandidátů. Myslím, že tedy šlo o nedorozumění, za to se Vám omlouvám. Pokud byste se chtěl k danému tématu vyjádřit, prosím pošlete svůj text, my ho otiskneme. Děkuji za pochopení. JN.

L. J.: (už bez esemesky) Achjo.

Webdesign: Kabris|NET