Je Jiří Leschtina z HN nemocen?!
Publikováno 04.06.2010 v kategorii: Hrubá záplata

Komentátor Hospodářských novin Jiří Leschtina již léta trpí vážnou nemocí: klausofobií. Tato nemoc prosakuje do všech jeho textů v míře až legrační. Třeba dnes ve svém komentáři postavil hromadu písmenek o tom, jak je Václav Klaus ošklivý, na tezi, že prezident republiky údajně otálí s pověřením „kohokoliv“ sestavováním vlády.

Ono je dobré, než člověk začne psát o politice, zjistit si úplně nejzákladnější fakta. Novinář píšící třeba o letectví si snad také nejdřív zjistí, jak funguje letadlo.

Tak tedy: prezident repbuliky s ničím neotálí. Pověřit sestavením vlády lze pouze jmenovaného premiéra. A premiéra může prezident jmenovat teprve tehdy, až ten dosavadní podá demisi. A ten dosavadní podá demisi, až skončí ustavujícící schůze Poslanecké sněmovny. Tak praví ústava. Tyto podmínky dosud splněny nebyly a jejich splnění nezávisí na prezidentovi.

Čistě neformální akt (který dnes prezident učinil), jímž je požádání zvoleného politika, aby vedl rozhovory o vytvoření koalice, nelze považovat za onen startovní výstřel, o kterém tak barvitě Leschtina píše. Politici mohou vyjednávat i bez něj, jde jen o jisté politické gesto, které může a nemusí jmenování nového premiéra předcházet.

Doufám, že jsem horlivému panu Leschtinovi věc dostatečně vysvětlil a že zítra postaví další díl svého nekonečného seriálu Lump Klaus zase na jiném vadném předpokladu. Na tomhle už, prosím, ne.

Zdraví

L. Jakl

Webdesign: Kabris|NET