Po hlasování o důvěře: Kdo hraje za své zájmy a kdo proti nim
Publikováno 14.08.2013 v kategorii: Postřehy

Rusnokova vláda včera důvěru nezískala. Slibovaná stojedničková většina pro Němcovou ve skutečnosti neexistuje. Nemá smysl se vracet k dějům, které k těmto jasným výsledkům srpnového parlamentního rozuzlení vedly. Možná má ale smysl vzít si popořadě jednotlivé varianty, které před hlasováním připadaly v úvahu, protože jejich bezpředsudečná inventura může být zdrojem pro správná taktická rozhodnutí příštích dnů a týdnů.

  1. Rusnokova vlády by důvěru nedostala, stojednička by vydržela a vytvořila by vládu fungující až do řádných voleb. Tato varianta by byla darem z nebe pro TOP 09 a sobotkovskou ČSSD, pro ODS by znamenala téměř jistou smrt. Veřejnosti vnucená vláda v podobě, která nic nereflektuje z proběhlé vládní krize, by učinila z ODS terč lidové nenávisti. ODS by se příští rok nejspíše vůbec nedostala do Poslanecké sněmovny. TOP 09 asi také ne, ale to by bylo jejímu šéfovi Kalouskovi i jeho talismanu Schwarzenbergovi srdečně jedno. Tato strana byla vytvořena na jedno použití, její politickou budoucnost nikdo vážně neplánuje, kromě několika naivů, kteří nasedli na lep v podobě marketingově stvořeného obrázku s obchodním názvem Karel. Necelý rok u moci navíc by se jí ale hodil pro dokončení zájmové mise. ČSSD by v příštích volbách sestavila jednobarevnou vládu a s podporou zemanovců by nejspíš dosáhla ústavní většiny. Usilovala ODS vážně o tento scénář? Nebo si myslela, že by to mohlo dopadnout jinak? Pak ale neumí do pěti počítat.
  2. Rusnokova vláda by důvěru dostala a stojednička by vydržela, k volbám by se šlo v řádném termínu. To by byla katastrofa pro sobotkovskou ČSSD. Na levicovou vládu by se jí útočilo velice špatně a každá její prohra by naháněla levicové voliče zemanovcům nebo komunistům. Pro ODS by to byl scénář ideální. Na poslední chvíli by dostala terč, vůči kterému by se mohla vymezit a etablovat se jako protestní strana. Jen tak by mohla prodávat nový image obrozené strany, která chce změnu. ČSSD by už nemohla tvrdit, že je jedinou opoziční alternativou, ODS by mohla krok za krokem střílet na levičácké hlouposti Rusnokova kabinetu. Pro TOP 09 by to byla varianta smrtící. Přišla by o své penězovody a na opozičním smetišti by pro třetího kohouta už nebylo místo.
  3. Rusnok by důvěru nezískal, stojednička padá, jde se do brzkých předčasných voleb. Vítězství Sobotkova křídla v ČSSD. Může si „nevšimnout“ existence Rusnokovy vlády v demisi a dál útočit na politickou realitu jako na dítě Nečasovy vlády. TOP 09 dává tato varianta poslední šanci, jak zvednout šidítko s názvem Karel. ODS se nestihne připravit na volby a setřást ze sebe stigma toho, kdo za aktuální realitu může.
  4. Podvarianta předchozí ale s tím, že předčasné volby budou v lednu. Stihne se připravit rozpočet, o jehož podobě navíc budou muset pánové Fischer a Rusnok jednat. I s ODS. ODS získá čas k nádechu i možnost útočit na vládu. Sobotkova ČSSD přijde o výhodu volby místa a času bitvy. TOP 09 si bude trapně hrát na zachránce parlamentu, o který nikdo nestojí.

Můžeme se dívat v příštích dnech na jednotlivé aktéry a říkat si, kdo chápe své zájmy a postupuje podle nich, a kdo naopak nabízí svým soupeřům oprátku, na které ho tito soupeři s radostí oběsí.

L.J.

Webdesign: Kabris|NET