Ladislav Jakl: Vždy jde v politice o souboj pravice a levice
Publikováno 18.09.2013 v kategorii: Rozhovory

Kapela Folimanka Blues slavila  dvacáté narozeniny. Byl to úžasný večer s neméně krásnou hudbou. Nedalo mi to, abych nepoložil pár otázek frontmanovi kapely, politikovi, žuranalistovi, hudebníkovi a pivoznalci Ladislavu Jaklovi.

Když jsem vás viděl  jak na pódiu prožíváte hudbu, musím se zeptat zda je hudba pro vás větší dřina než politika?

Já to nikdy nesrovnávám. Muzika je dřina, strašná. A s každým dalším rokem na hrbu větší a větší. V sobotu jsem hrál nachlazen a se zlomenou nohou v ortéze. Ale když je po všem a dobře to dopadne, ze člověka to spadne. Politika je pro mne profesní a profesionální obor. Snažím se dělat svou práci co nejprecizněji. Někdy to náročné je, ale dřinou bych to nenazýval. Co by na to řekli ti, co fakt fyzicky těžce pracují..

Co pro vás hudba znamená?
Všechno. Je to můj způsob života, myšlení, cítění, prožívání.

A co politika? Jenom zaměstnání nebo snaha něco změnit?
Určitě ne jen zaměstnání. To bych dávno dělal něco výnosnějšího. Ano, rád bych pomáhal měnit to, co se měnit má, a chránil před změnou to, co se měnit nemá.

V médiiích proběhla informace, že budete kandidovat za Svobodné v nadcházejících předčasných volbách?
Nene. Já nemám potřebu se pořád někam hrnout. Ale někdy zjara jsem avízoval vedení Svobodných, že bych příští rok možná zkusil jít do primárek pro komunální volby. Takovou zkušenost ještě nemám.

Který bod z volebního programu Svobodných je pro vás ten nej?
Já se ztotožňuji s celým jejich programem. Jen je škoda, že ho tak málo lidí zná.

Co říkáte hnutí Hlavou vzhůru! Má nějakou šanci nebo je to mrtvé dítě?
To se ukáže, rozhodně bych nikoho předem neodepisoval. Zatím sice nevím vůbec nic o jejich programu, jsem ale rád za každou snahu něco s naší nemocnou pravicí udělat.

V nadcházejících volbách jde o souboj pravice a levice a nebo je to jenom předvolební rétorika, protože tady žádné takové strany neexistují?
Vždy jde v politice o souboj pravice a levice. Kdo říká opak, prozrazuje na sebe, že je levičák. Horší ale je, že střípky pravicových myšlenek jsou ve stranách rozesety po takových drobečkách, že nemají šanci se prosadit. Jedinou profilovanou pravicovou stranou u nás jsou v současnosti právě Svobodní.

Jde jenom o získání moci pro několik jedinců a o lidi vůbec nejde?
Ale kdepak, tomuhle vidění bych nepodléhal. Politika je střetem zájmů, na tom není nic nelegitimního. Ale ty musí být neseny nějakou ideou. A je jen na voliči, aby si takové ideje od politických stran vynutil.

(rp,foto:jirivomacka zdroj)

Webdesign: Kabris|NET