Jaklovo kopyto: ventilátory a mok
Publikováno 16.12.2013 v kategorii: Hrubá záplata

—–Original Message—–

From: Jan Hapl

Sent: Thursday, December 12, 2013 10:10 AM

To: Jakl Ladislav

Subject: KLIMA: Bojujme s ochlazováním! – Neviditelný pes

Dobrý den pane Jakle, coby hudebník ošlehaný větry ventilátorů nočních a denních lokálů chápu, že se dokážete vyjádřit kvalifikovaně ke kvalitě pivního moku, ale k problematice klimatu se raději nevyjadřujte – aspoň ne na veřejnosti. To přenechte zas jiným odborníkům. Platí to staré dobré české přísloví- ŠEVČE DRŽ SE SVÉHO KOPITA.

S pozdravem

http://neviditelnypes.lidovky.cz/klima-bojujme-s-ochlazovanim-dia-/p_klima.aspx?c=A131210_194602_p_klima_wag

Dobrý den.

Já jsem se někdy v životě vyjadřoval ke klimatu? Nikoli. Vyjadřuji se k politice a společenské debatě. Myslím, že vám nevadí, když se někdo „nedrží kopyta“. Výroky i v rámci tohoto tématu vám nijak nevadí od politiků, železničářů, zpěváků či herců, jen když vám konvenují.

V této debatě o klima nejde. Jde právě o fenomén „předběžné opatrnosti“. Na to je odborníkem každý, kdo žije a myslí. Každý ví, že opatrnost je pro přežití důležitá. Ale musí to být opatrnost přiměřená. Princip předběžné opatrnosti staví skutečnou opatrnost úplně na hlavu. Jednak ruší přiměřenost (ano, za každým rohem může být lev, takže raději nikam nechoďme, co kdyby), jednak je vnitřně rozporný, popírá sám sebe. S odvoláním na princip předběžné opatrnosti se dělají rozhodnutí velmi neopatrná a zbrklá, a o tom jsem psal. Na co má být člověk odborníkem, aby směl napsat fejeton o opatrnosti?

Soudobá „klimatická“ debata vůbec není o klimatu. Vždyť i IPCC je politický, ne odborný orgán. Ta debata je o politických rozhodnutích. Proto nepatří „odborníkům“, kteří jsou tím lépe placeni, čím více straší (už od dob šamanů). Patří celé veřejnosti, protože jde o jejich peníze a svobodu.

A na závěr: váš vlídný dopis není ničím jiným než pokusem o umlčování. Klidně piště polemiku, nesouhlaste, ale proč mi chcete selektovat témata mých blogů? Podívejte se na ostatní. Každý píše o  čemkoli a je to dobře. Každý asi smí, ale já podle vás ne.

Zdraví L. Jakl

Webdesign: Kabris|NET