Pátek a sobota bude na Hradě patřit milovníkům piva
Publikováno 10.06.2015 v kategorii: Ozvěna

Již tento pátek a sobotu se Pražský hrad otevře milovníkům piva. Bude se zde totiž konat IV. ročník degustační akce roku – Festival minipivovarů na Pražském hradě s podtitulem Pivo na Hrad.

Na akci, kde je pivo vnímáno jako ušlechtilý nápoj, se představí 70 pivovarů, k degustaci bude připraveno 139 druhů piva 25 různých stylů z celé republiky a celkově se vyčepuje přes 7000 litrů piva.

Akce Pivo na Hrad se bude konat v prostorách Královské zahrady Pražského hradu, na Střelecké cestě pod Královským letohrádkem, v pátek 12. června od 14-20 hodin a v sobotu 13. června od 12-20 hodin. Na festivalu budou přítomni sládci a majitelé z každého pivovaru, kteří budou podávat návštěvníkům co nejobsáhlejší a nejpřesnější informace o svých pivech.

„Cílem festivalu je, aby se návštěvníci mohli seznámit s různými druhy piva z celé republiky od Aše až po Dolní Bojanovice, a to vše na jednom místě. Tak jako se kultivují milovníci piva, tak se kultivují i minipivovary. Dnes již opravdu nejde jen o to uvařit nějaké pivo a těžit z neobvyklosti podniku, dnes se každý minipivovar musí rvát o své místo na trhu, přinášet pestrost i kvalitu a perfektní služby. Vařit tradiční pivo s dlouhodobou kvalitou je samozřejmostí, poskytnout návštěvníkům nevšední zážitek nutností a nabídnout širokou škálu stylů a chutí v kombinaci s dobrým jídlem předností,“ říká Jan Šuráň, Prezident Českomoravského svazu minipivovarů.

Hlavním partnerem 4. ročníku Festivalu minipivovarů na Pražském hradě jsou Pacovské strojírny a.s., které jsou tradičním výrobcem zařízení pro minipivovary. „Poptávka po produktu je v posledních dvou až třech letech fenoménem z hlediska strojírenské výroby Pacovských strojíren. Ač představuje pouze jednu čtvrtinu realizované produkce, tak četnost vyráběných minipivovarů na klíč se v posledních dvou letech více než zdvojnásobila,“ uvádí Ludvík Ješátko, generální ředitel Pacovských strojíren.

„Jestliže v Čechách je 333 pivovarů všech velikostí, jeden pivovar tak připadá na 32 tisíc obyvatel. To znamená, že máme největší hustotu pivovarů na obyvatele v Evropě. Z toho je 285 minipivovarů, a zatímco byly před třemi lety raritou, jsou nyní běžnou součástí našich měst a obcí,“ dodává Jan Šuráň.

Hlavním cílem festivalu je seznámit návštěvníky s unikátní pestrostí chutí pivaz minipivovarů, které mnohdy navazují na historické kořeny českého a moravského pivovarnictví.

Festival se stal výběrovou akcí, o kterou je každoročně obrovský zájem, proto se pořadatelé poprvé rozhodli nabízet vstupenky v předprodeji, a to na www.minipivo.cz. Vstupenek je z důvodu nařízení od Pražského hradu připraveno omezené množství, do předprodeje jich bylo uvolněno 1200, na místě jich bude k zakoupení 300 na den.

Webdesign: Kabris|NET