Kdo nám chtěl zabít protikorupčního mesiáše?
Publikováno 22.09.2015 v kategorii: Ozvěna

Ředitel Nadačního protikorupčního fondu a miliardář v jedné osobě Karel Janeček nám sdělil, že se za deset milionů údajně připravovala jeho vražda. A promptně hned dodal jméno objednavatele. Měl jím být nedávno zesnulý podnikatel Peter Kovarčík. Obviňovat člověka, který se nemá jak bránit a o jehož vině neexistuje žádný důkaz, je obyčejná lidská podlost. Podlost je to ale i od těch novinářů, kteří takovou „informaci“ neváhají zveřejnit.

Obligátní výmluva, že veřejnost má přece právo být informována, zde neobstojí. Podobných nechutností se každý den dozví kterýkoli novinář mraky. Měl by vždy ale pečivě vážit, jakou vypovídací hodnotu ta která informace má, jak je věrohodná, zda vůbec splňuje alespoň minimální nároky na to, aby zaplnila veřejný prostor. Janečkův plivanec na mrtvolu takovou informací rozhodně není. Na důvěryhodnosti nepřidá ani doplnění, že případ vyšetřuje policie. Nevíme totiž, do jaké mír je toto šetření nezávislé, tedy, zda se dozvěděla tuto informaci z jiného zdroje než Janeček, či zda to nebyl právě on, kdo ji policii sdělil. Co ovšem zůstalo ušetřeno novinářské pozornosti, je Janečkova zmínka, že si ověřoval, kolik taková nájemná vražda stojí. Protikorupční mesiáš Janeček musí mít zajímavé známosti, když ví, kam se s takovým dotazem obrátit.

Jak lze s tak nanicovatou informací dále „investigativně“ pracovat, ukázaly Lidové noviny. Ty už nějakou dobu fedrují, že bývalý prezident Václav Klaus, případně jeho okolí mají ve Švýcarsku zaparkované nějaké peníze za aboliční paragraf předloňské amnestie. Tuto slabomyslnou konstrukci pak neváhaly propojit s udáním Janečkova nadačního fondu, že má Kovarčík ve Švýcarsku nějaké konto. Od toho pak vede podprahová linka ke spojení Kovarčíkova konta, kam si Klaus ulil prachy za aminu, s Kovarčíkovou „záhadnou“ smrtí. Laskavý čtenář nechť si domyslí, že svého fámula nechala bývalá hlava státu odstranit poté, co se Janeček všeho domáknul. Jak prosté, milý Watsone.

Jiný pohled nabízí bývalý prezidentův tajemník Ladislav Jakl. „Kovarčík byl po dlouhá léta s Babišem jedna ruka. Byli to oba slovenští spolužáci na Vysoké škole ekonomické v oboru zahraničního obchodu. Oba je pak komunistické státní služby vyslaly na misi do Maroka, kde byl Kovarčík Babišovým přímým podřízeným. Z otevřených zdrojů lze zjistit, že v posledních letech ale jejich vztahy značně ochladly, třeba podle investigativní novinářky Slonkové dával Kovarčík najevo, že počátky Babišova zázračného zbohatnutí byly provázeny velmi podezřelými okolnostmi, o kterých Kovarčík asi věděl své. Nezemřel také na smrtelnou nemoc, které se říká „moc toho věděl?“

Ve stejných intencích jako Lidové noviny by se dalo mezi řádky spekulovat, že za Kovarčíkovým „náhlým úmrtím“ mohl být i Babiš. Bylo by to stejně věrohodné, jako otazníky jeho závodního časopisu.

Mimochodem, do Švýcarska vedou stopy Babišových financí na rozjezd podnikání. Indicie, že to nebyly holky z tamního gymlu, kdo mu půjčil na rozjezd podnikání, ale že se zde praly peníze KGB investované do ekonomik postkomunistických zemí, jsou daleko silnější bájné než Klaus-Kovarčíkovo konto. Kvůli tomu ale Janeček do Švýcarska udání nepíše. Nepíší o tom ani „investigativní“ sběratelé novinářských ocenění v Lidových novinách.

Dušan Šrámek je spolupracovníkem České justice

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET