Rozsvítit vánoční strom v Praze není podle Ladislava Jakla snadné
Publikováno 30.11.2015 v kategorii: Rozhovory

Ladislav Jakl dnes sleduje sestřelení armádního letadla, boj mezi Putinem a Obamou, ale i dohady o rozsvícení vánoční stromu v Praze z Centra společenských studií institutu svého šéfa, exprezidenta Václava Klause. Názory bývalého tajemníka a žurnalisty na aktuální dění přináší magazín VIPosobosti.eu.

V neděli nás čeká první advent. Čas kdy se rozsvěcují svíčky, vánoční stromy. Hlavní město Praha slavnostní rozsvícení stromu ze strachu možnosti útoků zrušila. Nedává tím najevo submisivitu, strach?

Nemyslím, že to je snadné rozhodování. Je k tomu třeba vzít na sebe velkou odpovědnost. Ale od toho je někdo radním tisíciletého milionového města. Ať se každý pražský volič sám sebe ptá, jestli u komunálních voleb volil podle toho, koho by pověřil tak velikými rozhodnutími, nebo jen podle své momentální nálady a sympatií.

Koho byste v čele města Prahy osobně rád vy viděl, bylo v minulých volbách z koho vybírat a můžeme očekávat návrat staré gardy, nebo jsou politici z éry Václava Klause již za zenitem?

Já opravdu nikomu nechci radit, jak má volit. Jen by měl volit toho, koho opravdu chce. Ne někoho jen tak natruc jiným kandidátům.

Turecko v úterý sestřelilo poblíž hranic se Sýrií armádní letadlo? Jaké je vaše vysvětlení?

Zaprvé: Turecko hájí své zájmy. Považuje celou tu oblast za svůj dvoreček a má pocit, že tahat za nitky tam smí jen ono.

Zadruhé: za nitky tam skrytě tahá celou dobu a současný stav rozvratu mu náramně vyhovuje. Nepotřebuje Sýrii silnou a stabilizovanou. A Irák také ne.

Zatřetí: chtějí do svých zájmů zatáhnout celou Alianci.

A začtvrté: přeci jen tu byl asi někdo zbrklý až moc a to v míře, která už tureckým zájmům moc neposlouží.

Objevily se nadpisy o 3. světové válce . Je to mediální hysterie neno se máme opravdu bát?

Na jednu stranu to určitě hysterie je, především s ohledem na to, co si pod pojem Třetí světová představujeme. Ta se tímto incidentem zatím nepřiblížila. Paradoxně náš před ní hájí právě jaderné bomby, které mnozí považují za hrozbu. Kdepak, jen díky jejich odstrašujícímu účinku tu celosvětová apokalyptická válka nevypukla už dávno.

Na druhou stranu se zamysleme nad touto větou: třetí světová válka vlastně dávno probíhá. Jenže v méně zjevné podobě, v podobě desítek různých konfliktů po celém světě, v nichž nehrají roli jen lokální zájmy, ale především zájmy globálních hráčů a jejich zrůdná touha uspořádat celý svět podle svých představ.

Podle vyjádření Kremlu se ale jedná o velmi vážný incident. Co znamená pro Evropu a naší republiku?

Vážný incident to je. Pro Evropu (pokud k ní pro tuto chvíli nebudu počítat Turecko a Rusko) nemusí znamenat bezprostředně nic, ovšem jen pod podmínkou, že se lídři hlavních evropských sil nedají přemoci svými touhami montovat se do všeho.

Máme se připravit na změny: kolaps internetu, elektřiny, před kterým varuje v Parlamentních listech senátor Kubera?

Ne. Takhle přece nejde žít. Pojímat svůj život jako věčnou přípravu je hloupost a nepochopení neopakovatelnosti přítomného okamžiku. Kdo bere ráno jako přípravu na poledne, poledne jako přípravu na večer, večer jako přípravu na noc a noc jako přípravu na ráno, ten bude jistě vždy dobře připraven, jako správný pionýr. Ale nebude žít. Zato umře skvěle připravený do hrobu.

Jedná se tedy především o zástupný problém boj Putin vs. Obama?

Jen do jisté míry. Spíše si ale myslím, že se Turek v tomto případě svým spojencům trochu vymkl a že sice navenek budou spojenci ukazovat pevnou atlantickou solidaritu, potichu mu ale trochu domluví. Faktem ale také je, že dnešní Turek si moc od nikoho domlouvat nenechá.

Jakým směrem se podle vás bude ubírat současné celosvětové dění?

Knihu s tímto názvem dnes psát nebudu. Ale zkráceně můžu říct, že co se svobody týče, lépe už bylo. Budou nám ji ukusovat pod různými záminkami ze všech stran. A my se necháme, protože budeme ohlušeni těmi záminkami.

Může hrát svoji roli v politické a ekonomické nestabilitě ve světě i vysoká míra zadluženosti skoro všech zemí světa?

V tom jádro problému není. Ale faktorem potenciální nestability současná míra zadlužení určitě je.

Byla by řešením současné situace nějaká forma světovlády – třeba pod hlavičkou OSN?

Jenom to ne. Taková (nebo jakákoli jiná) hlavička by byla jen trikem některých vychytralých hlaviček, jak nám všem navléci chomout.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET