Velehnízdo bruselských čápů
Publikováno 29.03.2016 v kategorii: Zlehka

Proč vznikají mezinárodní organizace? Protože existují veřejné statky na nadnárodní úrovni. Proto existují kolektivní smlouvy o bezpečnosti, volném obchodu, vodní dopravě, dálkové infrastruktuře, energetice, kde hranice nehrají roli.

Tak původně vznikla i Evropská unie, nebo spíše její předchůdci. Pokud existuje veřejný zájem na kontinentální úrovni, je možná efektivní a někdy i nutné uspokojovat ho v rámci mezinárodní organizace.

Je ale takovým kontinentálním zájmem malý hotel, rodinný pivovar či jiný konkrétní podnikatelský projekt? To určitě není.

Hitem těchto dnů je jeden případ, kdy dost možná bylo porušeno nějaké administrativní pravidlo na financování soukromých rekreačních středisek z peněz daňových poplatníků. Pravidla se dodržovat mají a veřejný činitel by neměl okatě lhát, to jistě.

Ale v rachotu aféry by neměla zaniknout podstata, a tou je nemorální, neefektivní, trh (a charaktery) křivící sám systém rozdělování veřejných peněz vybraným podnikatelům. To největší hnízdo potrefených čápů nesídlí na farmě u Olbramovic. Sídlí v Bruselu.

Webdesign: Kabris|NET