V Polsku se líhnou plány na novou vojenskou alianci proti Rusku
Publikováno 22.09.2016 v kategorii: Ozvěna

V obavě před „agresivní“ zahraniční politikou Moskvy, se východoevropské země stále více snaží promýšlet potřebu nového bloku, který by je chránil před „imperialismem“ Ruska, píše Tages-Anzeiger.

Na pozadí vývoje na Ukrajině začalo NATO rozšířovat svoji přítomnost ve východní Evropě na „ochranu svých spojenců“. Nicméně, vzhledem k tomu, že aliance nemůže „zajistit bezpečnost“  všem zemím v regionu,posuzuje se otázka vytvoření vlastního bloku, který se bude skládat ze dvou členů NATO a zemí, které nejsou členy organizace, poznamenaly noviny.

Myšlenka takového sdružení se zrodila na začátku minulého století, kdy polský maršálJozef Pilsudski obhajoval vytvoření unie států, aby se zabránilo touhám císařského Německa a SSSR. V Polsku je taková koncepce dnes populární – prezident Andrzej Duda opakovaně hovořil o potřebě její realizace na ochranu před „ruskou hrozbou“, napsal autor článku.

Předpokládá se, že by aliance zvaná „Międzymorze“ (Mezimoří) zahrnovala území od Baltu až k Černému moři a integraci bývalých sovětských republik. Vzhledem k tomu, že účastníci by byli vázáni smlouvou vzájemné pomoci, budou moci demonstrovat jednotu a připravenost a dát Rusku signál o společné obraně před „agresí“. To znamená, že státy východní Evropy již nebudou vypadat jako „snadná kořist“ Moskvy, zdůrazňuje publikace.

A i když dnes představa takového bloku zdá pro mnohé utopií, pokud se ruská zahraniční politika   po dobu několika let nezmění, a NATO a EU nebudou schopny zajistit ochranu východní Evropy, pravděpodobnost vytvoření „Mezimoří“ se významně zvýší, uzavírá článek.

Noviny, kromě poměrně omletého tématu Ukrajiny, však nijak nedokazují, že jak se vlastně projevuje „agresivita“ Ruska vůči zemím východní Evropy. Spíše lze poukazovat na to, že se okolo Ruska stále těsněji utahuje smyčka NATO a vytváří se jakési repetum cordonu sanitaire.

Kromě vypjaté rusofobie, lze na pozadí těchto aktivit již několik let vidět především neukojenost Polska, které má ambici hrát nejen větší roli v NATO a EU (a rovněž si stěžuje, že není přizváno do dvacítky zemí G20). Polská vláda se ani netají, že by chtěla být, patrně po Velké Británii, největším partnerem Spojených států na evropském kontinentě, a to i přesto, že to v poslední době mezi Varšavou a Washingtonem několikrát zakřípalo kvůli autoritativním krokům polské vlády.

Zdroj

 

Webdesign: Kabris|NET