Stanovisko IVK ke dni 22. 9. 2016: Německo – Kdo si na čem vyláme zuby?
Publikováno 23.09.2016 v kategorii: Publikované články

Podle německého prezidenta Joachima Gaucka si „populisté“ na německé demokracii „vylámou zuby“. Řekl to v rozhovoru pro deník Saarbrückner Zeitung. „Zavedené strany“ prý nesmějí ze strachu menšiny obyvatel vytvářet ústřední politické téma.

Abychom pochopili novořeč dnešních vládnoucích německých politiků, je třeba jejich výroky přeložit. Populisty jsou u nich nazývaní všichni ti, kteří nejsou hluší k zájmům německých občanů a jejich náladám z masívního přílivu nelegálních přistěhovalců a z pokračující bruselské unifikace a krize EU. „Zavedené strany“ jsou ty, které už od války drží monopol na moc a nepřipouštějí žádnou alternativu.

Je to opravdu „demokracie“, na čem si podle Gaucka mají vylámat nová uskupení své zuby? Nikoli, to právě tato uskupení (jako třeba AfD) teprve skutečnou demokracii do současných po dlouhá desetiletí zabetonovaných poměrů přinášejí. A na čem si tato uskupení mají vylámat zuby? Je to opravdu demokracie, nebo spíše mediální mašinérie a státní moc?

Gauck tedy chtěl říci: nepřipustíme demokracii, nepřipustíme, aby část německých voličů, která nesouhlasí s naším dosavadním neotřesitelným monopolem na moc, získala demokratickou cestou svůj legitimní vliv na rozhodování. Pak by panu prezidentovi Gauckovi měl někdo sdělit, co se v dějinách už mockrát stalo: pokud se dlouhodobě odstavené významné části veřejnosti nepodaří prolomit si cestu k podílu na správě státu v rámci stávajícího systému, najde si tuto cestu mimo systém.

A to je přesně scénář, o který si Gauck svým postojem říká.

Ladislav Jakl

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET