Zeman je levičák s konzervativní intuicí
Publikováno 02.03.2017 v kategorii: Rozhovory

Prezident Miloš Zeman se rozhoduje, zda bude podruhé kandidovat. Je jeho rozhodnutí, a pak i výsledek volby, důležitý mezník, který určí další fungování této země?

Jednu věc bych předeslal, než vám odpovím. Ať bude příštím prezidentem kdokoli, bude opět v napětí s jakoukoli vládou a jakkoli složeným parlamentem. Může za to nedomyšlené zavedení přímé volby, která učinila z prezidenta republiky daleko nezávislejší politickou figuru, zbytek ústavy však zůstal stejný, ale přitom ten počítal s prezidentem více napojeným na parlament.

A teď k vašemu „mezníku“. Já myslím, že mezníky se plýtvá. Jistě, mnoho změn je zásadních, s velkým dopadem. Ale někdy podléháme dojmu, že ta zrovna probíhající událost je ta největší. Není. Za patnáct let bude jednou z mnoha. Miloš Zeman podle mě kandidovat bude, i když nějaké to překvapení jsme už od něj zažili. A pokud bude, s největší pravděpodobností vyhraje. A stane se tak poslední překážkou likvidace skutečného politického života u nás.

Je rozdělení společnosti na obdivovatele a odpůrce Zemana opodstatněné, nebo zveličené?
Osobně si myslím, že se spor kolem Zemana vede po povrchnostech. Já bych mu vyčítal úplně jiné věci než to, jak rozkošnicky umí vytáčet naše havlisty v médiích, v kultuře i v politice. Proto ono rozdělení sice skutečně existuje, ale jde spíše po emocích než po obsahu jeho politiky. Jinak by mnozí, co mu nemůžou přijít na jméno, stáli v jeho šiku, a jeho zavilí nenávistníci by pochopili, že on vlastně v zásadě realizuje jejich politiku. A někteří jeho fandové by se třeba od něj naopak odvrátili.

V čem Miloš Zeman jako prezident české společnosti v poslední době prospívá a v čem jí škodí? Lze jeho dosavadní prezidentování označit za úspěšné?

To je otázka na velkou analýzu, ne na pár řádek. Především se snaží o suverénní českou politiku, jakkoli je to srdcem probruselský fanoušek. Politicky je to socialista, levičák a sociální inženýr. Ale má konzervativní intuici, která ho varuje kupříkladu před ničivým zeleným fanatismem nebo demontáží osvědčených společenských struktur a vztahů.

Kde má prostor na zlepšení? Čím by si mohl důvěru udržet, či zvýšit?

Přímá volba ho nenutí mít politické spojence. Spojence nikoli účelové, ale postojové. A to je chyba. A radit mu? On už zůstane svůj. Mnohdy mu škodí jeho špatně mířená střelba od boku, ale je dost voličů, kterým se přesně tohle líbí.

Ve své knize Rocker na Hradě jste naznačil, že jste se neměli se Zemanem v nějaké zvláštní oblibě. Změnil se váš pohled od dob, kdy jste pracoval jako poradce předsedy ODS Klause a pak na Hradě?

My jsme spolu moc do styku nepřišli, s výjimkou čtyř let, kdy byl premiérem a chodíval na parlamentní obědy. Neřekl bych, že bychom se neměli v oblibě, možná ho štvalo, že ve mně potkal člověka ještě ješitnějšího, než je on sám. Ale velmi jsem si cenil, že když se mnou prohrál sázku, čestně za mnou ještě jako premiér přišel do hospody, aby ji vyrovnal. Osobní vroubek si u mě udělal v den svého zvolení, kdy zbytečně vytruboval, že mě na Hradě nechce. Zaprvé jsem se ho o nic takového neprosil a nikdy bych tam s ním stejně nezůstal. Ale hlavně: nikdy neměl ani tušení, co jsem to v Kanceláři prezidenta republiky vlastně dělal. Že jsem byl ředitelem nějakého odboru, že obsahem mé práce bylo standardní úřadování. Posuzoval mě podle výstupů v médiích, které nebyly obsahem mé práce. Nějaká slivovice od něj by to ale snad spravila. Názor na něj jsem za ty čtyři roky neměnil. Jen bych čekal, že v jeho okolí bude víc lidí, schopných promluvit o nějakém společenském problému či o něm něco napsat, než je jen Hynek Kmoníček. Asi takové nepotřebuje.

Mimochodem, jen tak pro zpestření možné pobavení diváků. Nezmínil byste nějakou vzpomínku či historku se Zemanem?

Kromě té historky se zaplacenou sázkou v hospodě? Vlastně jsme se tak napůl vsadili ještě jednou. Někdy před 15 lety rozumoval, že příštím papežem bude po Polákovi určitě zase Ital. A já na to, že rychlost rozvratu společenských struktur je taková, že příštím papežem bude černoška. No, sázky mě ušetřil, asi chápal, jak jsem to myslel.

Kauza Peroutka, což je evergreen. Mynářova bezpečnostní prověrka. Vydírání Jindřicha Forejta, příběhy o prostituci na Pražském hradě a podobných nesrovnalostech. Zdravotní problémy. Podnikání Martina Nejedlého. Cokoliv jiného… Číhá někde na prezidenta průšvih, který mu případnou kandidaturu může totálně zbortit? A jak zhodnotit to, jak se k jednotlivým problémům z tohoto výčtu staví?

Nemyslím, že mu tyhle příběhy u jeho podporovatelů extra škodí. Ti jsou otrlí a vědí, že věci z médií si musejí vydělit tak deseti, aby získali pravdivý obraz. Nějakého extra vážného kostlivce ve skříni podle mne nemá, jinak by ho havlisti už vyhrabali.

Jak se dle Vás mění vztah médií k Miloši Zemanovi? Platí ještě vzorec ,,Zeman řekne něco skandálního, média rozjedou cirkus a Zeman se jim směje“? Nebo už to novináře přestalo bavit? Rozjedou proti němu novináři případně během kampaně peklo?

Říkám to často, ale Zeman si na média zas tak moc stěžovat nemůže. Monitorují každý jeho krok. To o cestách Václava Klause se nenapsala a neodvysílala ani setina, to byla blokáda. Takže to, že si na Zemana najdou obvykle spíš nějakou bizarnost, to už patří k životu celebrit, které si hýčkají vzájemný vztah s bulvárem.

Mimochodem, zaslouží si Česká televize pravidelnou kritiku od prezidenta?

Česká televize si zaslouží být zrušena.

Prezidentští kandidáti, kteří se hlásí nebo se o nich mluví: Michal Horáček, Marek Hilšer, Jiří Drahoš, Martin Stropnický, Jaroslav Kubera. Koho z nich se má Zeman obávat?

Mne.

Padla úvaha, že 2. kolo Zeman pravděpodobně vyhraje, ale může být vyřazen už v 1. kole. Co třeba kdyby přišel někdo ,,zemanovitější než Zeman“, třeba Kubera? A pokud jde o 2. kolo, co kdyby přeci jen proti Zemanovi ,,slušná část společnosti“ postavila i běžného, průměrného člověka a přesvědčila ho, že „starý, sprostý a obhroublý průšvihář“ Zeman už není dobrá volba? Který kandidát by to mohl zajistit?

Mluvíte jen o osobních vlastnostech, ale takový kandidát by měl mít především názory. Názory na zásadní věci. A to názory dlouhodobě hlásané a známé. A stálé. To žádná rychlokvaška nenabídne, jakkoli se o to budou mediální miláčkové snažit.

Miloš Zeman má radost, že má dobré vztahy s prezidentem Ruska a Číny a teď, navíc, i s prezidentem USA. Raduje se právem? Může návštěvu USA obrátit ve svůj triumf? Změní se do konce roku např. vztah USA k Rusku tak, že Zeman se bude smát kritikům ,,vidíte, já vám říkal, že mám pravdu“?

Ale ano, jeho zahraničně-politická rétorika je vyvážená a ne střelená, jako u mnohých jeho oponentů. Ale ruku na srdce: na co si tu hrajeme? Česká republika už dávno nemá nárok na samostatnou zahraniční politiku. Ta se dávno dělá v Bruselu a v Berlíně.

Zeman, Babiš a ČSSD, politický trojúhelník. Potřebuje Babiš Zemana tak, aby ho podpořil a nestavil svého kandidáta? Může si ČSSD dovolit nepostavit Zemana jako svého kandidáta? Skončí ČSSD takovým volebním průšvihem, že ji převezmou Zemanovi lidé?

Já přesně nevím, kdo jsou „Zemanovi lidé“. Ale ČSSD může zachránit jen to, když ji převezmou skuteční sociální demokraté. Dokud ji budou ovládat havlisté, nemá žádnou naději na přežití. A signálem, že to tam vzali do ruky skuteční socani, by byla právě třeba zjevná podpora Miloše Zemana. A ne nějakého Dienstbiera, jako posledně.

A je tu ještě jedna věc: Tomio Okamura. Vrazí Zemanovi nůž do zad svou kandidaturou? Nebo – nemůže být největším překvapením kandidatura samotného Babiše?

Nemám tušení. Já jsem od Okamury neslyšel skoro žádný názor kromě podpory referenda a nepodpory muslimů. Budu mile překvapen, až se vytasí s ucelenější vizí, postavenou na politických idejích. A Babiš? Na stará kolena možná, ale teď chce za každou cenu vládnout.

Jen v poslední době Jan Kraus, Vavřinec Hradílek, Gabriela Koukalová, Leopold König, další sportovci, herci, umělci, ale i vědci a intelektuálové… Většina z nich se staví proti Zemanovi. Proč to tak je?

Jsou to havlisti nebo lidi žijící v havlistickém prostředí. Třeba nemají čas se politikou zabývat a také nepřijdou do kontaktu s běžným lidem. A tak nikdy nepochopí, proč se tak velká část veřejnosti cítí být Zemanem reprezentována. Tak by si měli schovat své silné soudy.

A co často sdílené obavy Zemanových voličů, že přijde ,,Majdan“ a prezidenta svrhne?

To bychom museli žít v prezidentském systému, aby svržení prezidenta stálo za státní převrat. Za menší peníze by bylo možné Zemana izolovat. A o to se budou havlističtí majdanisté snažit.

za Parlamentní listy se ptal Lukáš Petřík

Webdesign: Kabris|NET