Ladislav Jakl: S názorem Hynka Kmoníčka o Americe nesouhlasím
Publikováno 27.03.2017 v kategorii: Rozhovory

Vystudovaný žurnalista, ale především tajemník prezidenta republiky Václava Klause a šéf politického odboru Ladislav Jakl, má letité zkušenosti s domácí i mezinárodní politikou. Co vyvolalo jeho polemiku s novým velvyslancem v USA, bude Trump zasahovat do dění v Evropě  a proč se prezident Zeman na Hradě obejde bez lidí s názorem, se dočtete v rozhovoru pro VIPosobnosti.cz.

Novým velvyslancem v USA se oficiálně v nejbližších dnech stane Hynek Kmoníček. Jak vnímáte jeho osobnost nejen jako poradce prezidenta Miloše Zemana, ale také velvyslance ve Washingtonu?

Já ho osobně příliš neznám. Ani neznám konkrétní náplň jeho práce na Hradě. Ale z jeho veřejných vystoupení je mi jasné, že to byl – bohužel – jediný člověk ze Zemanova okolí, kdo měl na něco názor, kdo uměl samostatně fundovaně promluvit nebo napsat o nějakém společenském problému, a ne pouze o problému svém osobním. Prezident Zeman asi takové lidi s názorem nepotřebuje.  

Nejsou tady odborníci, kteří by byli prezidentovi názorově blízcí, nebo je tedy podle vás Miloš Zeman kolem sebe nechce?

Já myslím, že funkce prezidenta je mimo jiné i funkcí politickou, ne pouze neutrálně exekutivní. Některá rozhodnutí mají politický charakter. A k tomu potřebujete tým lidí politicky samostatně uvažujících. Jistě, nemusí to o nich nikdo navenek vědět, ale to by bylo dost divné, že někdo desítky let působí ve veřejném prostoru a nikdo ho nikdy neslyšel říci jasný názor opřený o vnitřní hodnotovou soustavu. Já si prostě myslím, že prezident Zeman se bez takových obejde. A je to podle mne chyba.

V rozhovoru pro magazín VIPosobnosti.cz se velvyslanec Kmoníček zmínil o americké mentalitě. Doslova řekl: Je mi natolik blízká, že jsem schopen pochopit, že jedna specifická americká mentalita vlastně není. To, co za ni považujeme, je naše představa o Americe a ta je hodně vzdálená realitě. Při vším riziku zobecňování se dá ale říct, že Američané jsou oproti nám zvyklí být zdvořilejší a současně tím i méně otevření. Dva Češi se baví často tak, jak by se Američan bavil jen se svým psychoanalytikem. Souhlasíte s jeho názorem?

Nesouhlasím. Já jsem při svých cestách po americkém venkově mnohokrát mluvil i s těmi nejobyčejnějšími lidmi. Možná by mnozí z nich ani nevěděli, co slovo psychoanalytik znamená. Zato moc dobře vědí, jak se ohánět při těžké práci. Ano, i tato Amerika existuje. Nevěřím, že z ní diplomat má šanci něco zahlédnout. Jsou tam burani v tom nejlepším i nejhorším smyslu. V mnohém omezení, v mnohém velmi prostí a féroví. Jsou to přesně ti, na kterých Obamova snobácká politika štípala dříví a je to už přestalo bavit.

Zřejmě proto si zvolili Donalda Trumpa. Jak vnímáte jeho kroky, ať už mířící k migrantům, mexické zdi či setkání s kancléřkou Merkelovou?

Trump plní přesně to, kvůli čemu ho jeho voliči zvolili. Kdyby se choval jinak, pak by tyto své voliče zradil. Je ale zvykem posuzovat z Evropy americké prezidenty podle jejich zahraničních aktivit. Ty ale obvykle tvoří zlomek agendy amerických vlád. To hlavní se odehrává dovnitř Ameriky a v Trumpově případě jde skoro o kontrarevoluci. Kdyby v ní byl úspěšný i jen zčásti – protože stojí proti velmi mocným zájmovým skupinám –, už to by byl ohromný úspěch.

Ve středu došlo před parlamentem v Londýně ke střelbě. Tyto útoky jsou nyní téměř na denním pořádku. Patří do kompetencí Trumpa mimo jiné usměrnit Evropu, nebo si s tím musí pomoci sama?

S tím žádný americký prezident nic nezmůže, ani kdyby chtěl. A Donald Trump nechce. Jeho prioritou je postavit na nohy Ameriku, zlepšit život Američanů. Těch Američanů, na které Obama kašlal při své bezohledné starosti o to, zda celý svět hraje podle jeho not. Jistě, Trump bude hájit důležité americké zájmy, pokud budou dotčeny kdekoli. Ale nebude vnucovat každé z 220 zemí světa, jak má žít. Alespoň to plyne z jeho mnoha předvolebních vyjádření. 

Pojďme na domácí scénu. Boj všech politických stran proti Babišovi je nejen předzvěstí letošních voleb, ale podle jeho kritiků také špatných ekonomických rozhodnutí. Opravdu Babiš chybuje, a pokud i přes veškeré výhrady vyhraje volby, proč?

Babiš nechybuje. Jde si za svým. Jde tvrdě za svými zájmy. To nejsou chyby, co dělá. Chyby dělají ti, co mu uvěřili, že má jiné priority než vlastní zájmy. A boj proti Babišovi? Je nesmyslný. Polemika se má vést ne s ním, ale s myšlením té části veřejnosti, kterým Babiš dnes imponuje a kteří ho za pár let zatratí, aby si našli zase jiného nového koně.

Není těžké „utáhnout“ voliče na emocích, média takto pracují neustále. Říkat, co lidé potřebují slyšet, vědět a nabídnout jim to, co jim chybí. Dav byl vždy lehce manipulovatelný. Může se stát, že i další, jak říkáte kůň bude ve svém zájmu jednat podobně?

Primárně na emocích, coby motivaci při volebním chování, není nic špatného. Ony emoce jdou často hlouběji než nabiflované věty uměle vykonstruovaného volebního programu. Lidé mívají často velmi dobrý cit a ten jim někdy poradí ve věcech důvěryhodnosti, konzistentnosti, přesvědčivosti a charakteru lépe než rozumový úsudek. Jde jen o to, aby emoce nepřebíjely hmatatelnou a ověřitelnou zkušenost. Pokud emoce zkušenost přebijí, může vyhrát i Křemílek s Vochomůrkou.

Prezident Miloš Zeman potvrdil svoji kandidaturu na druhé volební období. Pokud volby vyhraje, bude se podle vás chovat především v jeho vztahu k USA (D. Trump) nebo ve vztahu k EU jinak? A bude také ráznější nejen slovně, ale i činy ke svým oponentům na domácí scéně?

Ani ne. To by platilo, kdyby byl volen nepřímo a kdyby v prvním volebním období měl důvod držet se zpátky s ohledem na mír ústavních institucí. On ale takový mír nepotřeboval od prvního dne po zvolení, takže bude pokračovat ve stejných konfrontačních intencích. Kdo mu to ale vyčítá, měl by vědět, že takto by se choval každý přímo volený prezident. 

Autor: Alena Hájková

Foto: VIPosobnosti.cz

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET