Dělá Ladislav Jakl správnou věc?
Publikováno 31.03.2017 v kategorii: Ozvěna
Každého půl roku vyleze Jakl a bojuje s Časem,“ píše v diskusi pod jeho článkem (Neexistuje žádný zimní čas …) Jan M. A dobře dělá. Kdo? Ladislav Jakl samozřejmě.

Tak jako je nutné stále a „do omrzení“ připomínat hrůzy, zločiny a zvěrstva německého nacionálního socialismu a komunismu všech variant, je nutné vždy na konci března připomínat pravdu o letním čase. Ladislav Jakl to činí a patří mu za to můj dík. Lépe než on bych argumentovat nedokázal.

Letním časem oblbujeme sami sebe.

Jiný diskutující, pan Václav Ch. píše:

  • … jsem pro zrušení této zbytečnosti, ale žíly mi to vůbec netrhá, protože můj život se neřídí státně nařízeným časem a doporučuji všem, komu se změna času nehodí, aby se v prvé řadě zbavili své závislosti na státně řízeném času.

Co je to s prominutím za nesmysl? Jak se obyčejní lidé – zhusta zaměstnanci závislí na pevně stanovené pracovní době – mohou zbavit závislosti na státně řízeném času???

Uvedu příklad, jeden z mnoha, který je současně patří do mého arzenálu argumentů proti letnímu času.

Kdo pracuje od šesti ráno a dojíždí, musí vstávat – a tady se opírám o jeden konkrétní případ – ve 4:00 hod. – tedy v době, kdy letní čas v ČR neplatí (listopad až březen). Jakmile se z nařízení režimu změní druhá hodina nad ránem na třetí hodinu nad ránem (letos 26/3), znamená to, že onen člověk nevstává ve 4:00, ale ve 3:00 – slovy tři hodiny po půlnoci. Neboť mu pracovní doba nezačíná v 6:00, ale v 5:00 hodin (že hodinky ukazují 6:00 je jen „virtuální realita“).

Doporučuji vám, bojovníkům za letní čas, abyste si to tak měsíc zkusili: bez ohledu na to, kdy vám začíná pracovní doba, zkuste vstávat ve tři hodiny SEČ (tj. ve 4:00 SELČ). Pak si založte blog a napište – po pravdě – jak jste se cítili, co únava, co zívání a hlavně, kdy jste chodili spát u vědomí toho, že vstáváte ve 3:00 SEČ/4:00 SELČ. Moje další otázka: K čemu vám bylo světlo do 22 hodin SELČ (21:00 SEČ), kdybyste po tak krutém každodenním vstávání padali únavou?

Jak se takový člověk (zaměstnanec bez řídící funkce a tudíž bez privilegií) má zbavit závislosti na státně řízeném čase? Nepřetočit si hodinky o 60 minut dopředu a chodit do práce „na sedmou“ (podle SELČ), ačkoli by přicházel na pracovistě úplně stejně jako v době, kdy LČ neplatí? Jak dlouho by mu asi vydrželo, než by s ním ve firmě vyběhli jako s horkým popelem?

LETNÍ ČAS V EGYPTĚ

Jak se dá s LČ kouzlit je zřejmé na příkladu Egypta. Vybral jsem období 2010 až 2019 (viz tabulku níže – obr. 2), kde se dělo toto:

  • V roce 2010 byl LČ zaveden 30. dubna, nicméně v období ramadánu byl zrušen (země se vrátila ke svému standardnímu času), aby hladovějící muslimové mohli začít dříve hodovat. Podle vzorce čím dříve nastane (na hodinách) západ slunce, tím dříve usednou k večeři; konkrétně jde o jednu hodinu. To znamená, že od 11. srpna do 9. září platil standardní čas a o půlnoci 10. září se vrátil čas letní (jak je patrné z oznámení, které jsme nalezli na hotelovém pokoji během 9. září – obr. 1). Platnost standardního času pak byla obnovena 1. října 2010.
  • V následujícím roce 2011 došlo k první revoluci (protimubarakovské), moci se ujala vojenská rada a ta bez skrupulí letní čas zrušila (jak snadno to jde, když nejste členy EU – stačí jeden vládní dekret).
  • Tento stav, tedy bez LČ, trval také v letech 2012 a 2013. Výhoda pro turisty ze zemí, kde platil SELČ: v době jeho platnosti byl čas (na hodinách) u nás a v Egyptě stejný.
  • V létě 2013 zažila země druhou (protimursíovskou) revoluci a v roce následujícím začaly opět „šachy“ s letním časem. Platit začal 16. května 2014, přerušen byl v období ramadánu od 27. června do konce července, kjeho obnovení došlo 1. srpna 2014 a návrat ke standardnímu času mohli naši turisté zaznamenat 26.září 2014.
  • V dalších letech bylo rozhodnuto LČ neobnovovat, tak tomu bylo předloni, loni a podle všeho také letos bude Egypt bez LČ (i když zde více než jinde platí nikdy neříkej nikdy, viz v minulých týdnech změny týkající se ceny vstupního víza). Podle tabulky na obr. 2 by neměl být LČ obnoven ani v letech 2018 a 2019.

Závěrem perlička. V letech, kdy v Egyptě LČ oficiálně nemají, se s ním v této zemi můžete setkat. Některé hotely, není jich mnoho, si LČ samy zavádějí, zřejmě proto, aby vytvořily iluzi, že slunce zapadá později. Například na jaře a na podzim je už kolem sedmé večer tma jako v pytli (a západ slunce je určujícím termínem pro zavírání pláží, plážových barů, bazénu aj. Atrakcí) a zavedením hotelového LČ se to všechno posunuje o hodinu. Na tuto skutečnost je třeba dát si pozor, neboť není úplně vždy zřejmé, který časový údaj (např. odjezd busu na letiště či výlet) je ve standardním a který (např. otevření restaurace v hotelovém letním čase či začátek animačního programu) v hotelovém letním čase.

… obr. 1/Oznámení na hotelovém pokoji v komplexu Sonesta na tabské riviéře na Sinaji o zahájení platnosti letního času po ramadánové přestávce. Foto: Autor článku.

…obr. 2/Přehled ukazující termíny začátku a konce letního času v Egyptě v letech 2010-2019. EET = Východoevropský čas (totožný se standardním místním časem v Egyptě), EEST = Východoevropský letní čas, UTC = Světový koordinovaný čas (totožný s GMT), DST = letní čas. Zdroj: Web Timeanddate.com.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET