Klausův Jakl se zastal Babiše: Odmítám tyto praktiky
Publikováno 10.05.2017 v kategorii: Ozvěna

Bývalý tajemník prezidenta ČR Václava Klause Ladislav Jakl se v rozhovoru pro XTV vyjádřil k současné vládní krizi. Prezident Miloš Zeman je nyní podle něj zahnaný do kouta.

Spor premiéra Bohuslava Sobotky a hlavy státu označil Jakl za normální politiku. Podle něj dělají oba taktické politické tahy. „Jen na to někteří lidé nejsou zvyklí,“ podotkl. Vládní strany se dle jeho názoru jen chtějí vůči sobě před volbami vymezit a ukázat tak voličům, že nejsou na jedné lodi. „A to je problém, když spolu vládnou,“ řekl.

„Krok s ohlášenou demisí byl první zajímavou věcí, kterou Bohuslav Sobotka udělal. Najednou byly rozestavěné figurky na šachovnici jinak,“ sdělil Jakl k demisi, kterou podal Sobotka v úterý. „Partnerství s Andrejem Babišem ho velmi zatěžovalo a začalo mu škodit,“ dodal k tomu Jakl. Po frašce na Hradě se však Sobotka rozhodl v pátek o stažení demise a podal právě jen návrh na odvolání svého koaličního partnera.

A právě proto, že prezidentovy kroky nebyly podle Jakla taktické, vytvořil novou situaci, zúžil si manévrovací prostor a je nyní v koutě. Sobotka totiž na situaci, kdy šel na Hrad pouze ohledně politické konzultace a Zeman připravil sál jako pro podání demise, reagoval správně, míní Jakl. „Není pravda, že by Sobotka otočil, jen zareagoval na změněnou situaci. Tím Zemana vystavil do situace, které se on mohl vyhnout, nebýt uchvácenosti sebou samým. A nyní je prezident republiky v koutě,“ řekl jasně Jakl.

„Zemanův odchod ze sálu byl nerozumný politický krok, kterého by se Václav Klaus nikdy nedopustil,“ dodal. A pokud Zeman nyní bude problematizovat odvolání ministra financí Andreje Babiše, jež Sobotka požaduje, tím za něj přebírá zodpovědnost. Vláda však podle něj do konce nedovládne, dovládne jen její derivát.

Rozhovor najdete ZDE

Závěrem se pak také Jakl vyjádřil k nahrávkám, které se objevily v souvislosti s Babišem. „Tyto metody si pouštět do života je nesprávné,“ řekl Jakl, jenž přitom považuje Babiše za velké zlo české politiky. Nahrávky však odsuzuje. „Jestli z principu tyto metody odsuzuji, musím je odsoudit i u něj. Nezaslouží si je nikdo. Odmítněme tyto praktiky,“ dodal jasně. A podotkl také, že nikdy nepochyboval o tom, že Babiš média zneužívá k politickému boji. 

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET