Sobotka přišel s něčím zajímavým. Premiérovi se dostává podpory z nečekané strany
Publikováno 12.05.2017 v kategorii: Ozvěna

Bývalý tajemník exprezidenta Klause Ladislav Jakl se v rozhovoru s Lubošem Xaverem Veselým vyjádřil k současné vládní krizi. Naznačil, co všechno zřejmě rozvažoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Současná vládní krize je jen jednou z kapitol předvolebního boje, který vyvrcholí 20. a 21. října volbami do Poslanecké sněmovny. Všem přece muselo být jasné, že se koaliční partneři jednoho dne rozhádají. Očekávaný střet se blížil o to rychleji, o co bylo jasnější, že sociální demokraté platí za dosavadní partnerství s Andrejem Babišem stále vyšší cenu. Jednoho dne si zkrátka Sobotka spočítal, že platí už příliš mnoho a začal jednat. 

„Vezměte si, jaké měl jiné možnosti. On jich zas tak moc neměl. Vezměte si, že to partnerství s Andrejem Babišem ho velmi zatěžovalo a v očích veřejnosti mu to začalo škodit a škodilo to už tolik, že to převážilo nějaký profit, který z toho partnerství byl,“ začal Jakl v internetové televizi XTV.cz

ČSSD se proto rozhodla Andreje Babiše stále hlasitěji kritizovat. Kritika sama o sobě však nestačí, voliči by si přece mohli říct, že ČSSD sice Babiše kritizuje, ale klidně s ním dál vládne. Sobotka tak mohl navrhnout Babišovo odvolání z vlády. Jenže kdyby to Sobotka udělal, čelil by podle Jakla příliš mnoha neznámým. Věděl, že se Babiš označí za mučedníka a bude říkat, že statečně bojuje proti systému tradičních politických stran, které se ho chtějí zbavit. Nevěděl ovšem, jak se zachová prezident Zeman. Odvolal by Babiše z vlády, nebo by odvolání protahoval takřka až do voleb? Tím si Sobotka nemohl být jist. Proto se rozhodl pro jiný tah, pro odchod celé vlády. Jakl to označil za chytrý krok. 

V tu chvíli přišel premiér Sobotka možná s prvním zajímavým a takticky správným krokem. „Cokoli, co dělal do té doby, se mi zdálo, že udělal ve špatnou chvíli a blbým způsobem,“ posteskl si Jakl, Díky tomu, že Sobotka ohlásil demisi, byly figurky na šachovnici postaveny jinak. Mělo to jednu nevýhodu. Nemohl to nikomu říct. A to dokonce ani svým partnerům, protože to oznámení už by bylo nějakým tahem na šachovnici. … On tím získal to, že se nějak vymezili jeho partneři,“ podotkl Jakl.

Celé vyjádření naleznete zde

Sobotka si otestoval, co udělá prezident, zda se Miloš Zeman postaví za Andreje Babiše. A tím, co Miloš Zeman předvedl při setkání se Sobotkou na Hradě, se podle Jakla nezachoval nejlépe, určitě ne z taktického hlediska. Zemanův odchod ze sálu byl podle Jakla nerozumný krok, kterého by se Václav Klaus jako prezident nedopustil.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET