Klausův Jakl: Zeman je favoritem prezidentské volby, tlumočí skutečné názory českého člověka. Babišovi se teď děje přesně to, co dělal léta ostatním, lidé z něj ale udělají mučedníka
Publikováno 08.09.2017 v kategorii: Rozhovory

ROZHOVOR Bývalý tajemník prezidenta Václava Klause říká, že Babišovi se nyní děje přesně to, co dělal léta ostatním a na čem vystavěl celou svou politickou kariéru. „Kriminalizace jako nástroj politického boje je cestou do pekla. A to nejen pro ty, kteří tam patří, ale pro celou naši politiku, pro celou naši republiku,“ dodal Jakl. Zeman je podle něho favoritem prezidentské volby, tlumočí podle něj skutečné názory českého člověka.

Ostrá fáze volební kampaně začalo jednáním sněmovny na téma vydání Babiše a Faltýnka. Skončí Babiš do voleb ve vězení? Jak píárově i psychologicky zvládá svou situaci? Stále tvrdí, že jde o deset let starou kauzu, účelově vytaženou…

Jen největším naivům není už od začátku jasné, že Babiš šel do politiky výhradně jen a jen kvůli posílení svých obchodních zájmů, kvůli podpoře svého osobního profitu. Vnímavým pozorovatelům musí být jasné i to, že v jakékoli chvíli svého podnikání se nikdy nerozpakoval vychytrale obcházet všemožná pravidla a vytlouct z možností, které se naskytly, vše možné a někdy i nemožné. Je také pravda, že kvůli mnohem menším podezřením, pokud by se byla týkala kohokoli jiného, by zrovna on zbořil svět a poštval veřejné mínění proti dotyčnému až na hranici lynče.

Nikdy sám ale ničemu takovému nečelil, nebyl na to zvyklý, považoval se za nedotknutelného. Teď se mu děje přesně to, co dělal léta ostatním a na čem vystavěl celou svou politickou kariéru. Až se chce říci, že už za to si zaslouží co proto. Jenže ono nejde jen o Babiše. Daleko více než o jednoho oligarchu, který stejně dřív nebo později skončí, jde o naši demokracii, o naše svobody. Proto bych byl stokrát raději, kdyby Babiš dostal napráskáno ve volbách, než když bude vyštípán pomocí soudů. Kriminalizace jako nástroj politického boje je cestou do pekla. A to nejen pro ty, kteří tam patří, ale pro celou naši politiku, pro celou naši republiku.

A jak vnímáte poslední nahrávku Babiše, kde oznamuje, že finanční správa „klekla“ na konkrétní firmu sousedící s jeho podnikem?

Omlouvám se, ale já se těmihle podrobnostmi štítím zabývat. Jasně, že to je lumpárna, kterou nelze omluvit. Ale abych se v tom pitval dopodrobna, na to fakt nemám chuť.

Jen věcně: Porušil podle vás Babiš zákon čerpáním dotace na Čapí hnízdo? Je načasování žádosti „účelovka“ „Chovancovy“ policie?

Já bych řekl, že porušil, ale můj názor v téhle věci vůbec není důležitý. Ať to posuzuje a koná rameno spravedlnosti. Bez ohledu na načasování. Každé načasování se vždy bude někomu nelíbit.

Hne se ve voličích ANO svědomí a zváží svou volbu, jak předpokládá Miroslava Němcová? Anebo je pravda taková, že Babišovi voliči svůj „idol“ tak zbožňují, že mu přiřknou roli mučedníka a ještě více si ho oblíbí?

Spíše to druhé. Voliči přece dobře věděli, co je Babiš zač, už při minulých volbách, a přesto ho volili. S nimi nic nehne. 

Ostatně hovoří se o tom delší dobu, nyní je to jen zvýrazněno: Kolem Babiše je mnoho stínů a pochybností, ale lidé ho stejně mají rádi, protože o zavedených politicích si nemyslí nic dobrého. Je to chyba zavedených politiků, hloupých českých občanů, nebo je to Babišovým marketingem?

Ani jedno. Je to celkovým politickým klimatem, je to výsledkem dlouholetého útoku havlistů na samotnou podstatu demokratické politiky. Výsledkem je, že lidé politiku a politiky nenávidí, i když si je sami vybrali. A raději volají po vládě nevolených osvícených elit. Ty na to čekají a vlastně už do jisté míry skrytě vládnou přes média, neziskové organizace a své dlouhé prsty strkají do politiky i byznysu.

Babiš vykládá, jak chce stavět silnice a železnice, zvedat důchody a platy učitelům, vybírat daně, šetřit peníze státu… Co když se lidem už zajídá slyšet o pravici, levici, konzervatismu, socialismu, liberalismu, demokratických disidentech v Rusku a v Číně, o sametové revoluci – a zkrátka jen chtějí řešit takovéto konkrétní, řeklo by se, přízemní věci?

Ano, o tom jsem mluvil. Až zahubíme politiku jako staletý spor levice a pravice, nastoupí vyvolené elity, které budou mluvit o údajném konkrétním dobru pro všechny. Žádná diktatura nezačínala zlými slovy. Začínala přesně slovy o zbytečnosti politiky a o potřebě „dělat dobro“ pro všechny. Ale žádné dobro pro všechny neexistuje a nikdy neexistovalo. Každý má jiné potřeby a jiné zájmy. A od jejich soutěže a ochrany je tu právě politika. Tedy spíš byla, teď už tu živoří jen její zbytečky.

Když si vezmeme dosavadní bilanci působení Babiše v české politice: Čím pomohl, čím uškodil? Prospěl naší zemi, nebo neprospěl?

Já fakt nerad vyslovuji generální soudy o jakékoli osobě. Hodnotím jednotlivé činy. Babiš nic neudělal proti diktátu Bruselu, proti nebezpečí přidělování přistěhovalců, pro snížení daní. Zato toho udělal hodně pro šikanování lidí, kteří chtějí normálně poctivě žít.

Prezident Zeman začal znovu veřejně vystupovat, nicméně i nadále se objevují pochybnosti stran jeho zdravotního stavu. Je Zeman fit na to, aby byl i dalších pět let prezidentem?

Já nejsem jeho lékař. Ale podle mne je v dobré kondici. Abychom se ještě všichni nedivili. 

Dominik Feri ale kupříkladu prohlásil, že Zeman ztrácí pozornost, fyzicky chřadne a vzbuzuje lítost. Lze s tím souhlasit?

Já nevím, kdo ten člověk je, nemusím komentovat výroky kohokoli.

Prezident zažil vrcholy i propady své popularity, jaký veřejný obraz má podle vás teď? A kdo je pro vás favoritem prezidentských voleb?

Favoritem je samozřejmě Zeman. Nejenže tlumočí skutečné názory českého člověka, zatímco ostatní chtějí občany vychovávat. Favoritem je i proto, že mocné domácí i zahraniční síly, které si Zemana nepřejí, dosud nebyly schopny vyprodukovat symbol, který by mu mohl konkurovat. Ale třeba se o to někdy koncem podzimu ještě pokusí. Ať už z někoho ze současných omílaných jmen, nebo z někoho úplně jiného.

Ať bude povolební uspořádání jakékoliv, co nová vláda podle vás musí v dalších čtyřech letech pro Česko vykonat? V oblasti financí, v zahraniční politice, z hlediska bezpečnosti, vymahatelnosti práva…? Co tato země potřebuje a čemu bude muset čelit?

Uspokojila by mě jediná vláda: ta, která bude mít jako hlavní cíl vystoupení z Evropské unie. Jakákoli jiná bude znamenat jen pokračování úpadku a agónie.      

František Ringo Čech, Olga Sommerová, Václav Klaus mladší, Adam Komers, Dana Kuchtová. To jsou některá známá jména lidí, kteří míní kandidovat ve sněmovních volbách. Kdo z nich by českou politiku obohatil a kdo ne?

Možná všichni, možná nikdo, možná někdo úplně jiný. Osobně si ale myslím, že by se v době, kdy je ohrožena naše suverenita a naše svobody, mělo do politiky hrnout lidí daleko víc. Každá pomocná ruka je dobrá. Tedy pokud chce pomoci.

Tomáš Halík sdělil podporovateli STAN Daliboru Dědkovi, že by rád vytvořil nadstranický poradní orgán pro strany, které chtějí být prozápadní a proevropské. Přejete si angažovanost profesora Halíka v české politice?

Halík je černokněžník a patří do pohádek, ne do politiky.

Podnikatel, který neumí dobře zaplatit své zaměstnance a který se hroutí ze zvýšení minimální mzdy, je darebák a neměl by podnikat, řekl Lubomír Zaorálek. Jiní socialisté a odboráři říkají, že když máme nevídaný hospodářský růst, musejí se zvýšit zaměstnancům platy, protože „kdy jindy už“. Co říci k větě Štěpána Kotrby, že „kapitalista se ani části vytvořené nadhodnoty ve prospěch dělníků dobrovolně nevzdá. Nutné je mu ji vzít. Státním zásahem, nebo s vidlemi v ruce“?

Myšlenka, že existuje cosi jako nadhodnota, je největším zlem posledních 200 let. Padlo jí za oběť mnoho desítek milionů lidí. Nechme lidi, ať si své obchodní vztahy mezi sebou vyřeší dobrovolně svými smlouvami, i pracovními. Není povinné pracovat u konkrétního zaměstnavatele nebo v konkrétním oboru. A není povinné zaměstnávat konkrétního zaměstnance. Obě strany musejí mít volnost stejně jako prodávající a kupující.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET