Finále 2017 HEROLD ohlásil vítězství Davidů nad Goliáši
Publikováno 04.12.2017 v kategorii: Pivo

Osmý ročník První Pivní Extraligy dospěl na konečnou, tedy do finále, které se uskutečnilo 14. 11. 2017 již tradičně v Bejčkově První Pivní Tramwayi. Po jarních soubojích v pěti základních kolech a podzimních dvou semifinále se zde utkalo deset nejlepších českých lahvových ležáků.

Skladba účastníků dávala tušit souboj velkých gigantů s malými pivovárky – Asahi, Heineken, Molson, Budvar a proti nim Černá Hora, Chododvar, Holba a pivovar z nejmenších Herold Březnice, který je tak malý, že se stal členem Českomoravského svazu minipivovarů s výstavem do 10 000 hl piva za rok.

Letošní finále mělo několik zvláštností a očekávání. Například se do něj neprobojoval nikdo z minulých vítězů. Plzeňský Prazdroj měl ve finále hned tři želízka v ohni a s napětím byla očekávána především první finálová účast Prazdroje, k níž se probil excelentním výkonem ve druhém semifinále, kde všem soupeřům ujel o parník. A tak, jak bylo velké očekávání, tak velké bylo potom zklamání. Obchodní sládek Prazdroje Martin Hložek na vlastní oči sledoval hluboký propad na beznadějně poslední místo s rozdílem 14 bodů od předposledního. To pivo prostě nebylo dobré. Kdyby Prazdroj zopakoval výkon ze semifinále, skončil by na bedně. V tom je ta anonymní degustace krásná a krutá zároveň. Na zásluhy se nehledí – ukázaná platí. Musíš být prostě dobrý teď a tady.

Nicméně pojďme k celkovým výsledkům finálové degustace, která byla vyrovnaná a přinesla několik překvapení. Deváté místo Pardála a sedmé až osmé místo Kozla s Černou horou zase tak překvapivé nejsou, středová pozice Zlatopramenu, Braníka a Gambrinusu také ne, ale to, že pořadí opanují nejmenší účastníci finále, již překvapení je, a pořádné.

Holba si uchovávala standardní kvalitu v průběhu celého roku, od 31 bodů v základním kole, 32 bodů semifinále a 28 bodů finále, což jí vyneslo třetí místo. Chodovar se v průběhu roku zlepšoval z 33 bodů v základním kole, 31 bodů v semifinále až na 26 bodů ve finále, a tedy druhé místo. Největším skokanem byl potom nejstarší a nejmenší pivovar na startovním roštu, Herold Březnice. Do semifinále prolezl ze základního kola s odřenými zády a 34 body, v semifinále zaznamenal slušných 30 bodů a ve finále exceloval. 25 bodů znamenalo vítězství nejmenšího českého průmyslového pivovaru nad největšími giganty.

David porazil Goliáše a heroldi hrdě hlásí – na vědomost se dává, že nejlepším českým lahvovým ležákem roku 2017 je HEROLD Březnice.

Výsledky finále 8. ročníku První pivní extraligy v kategorii Český ležák

pořadí pivo akohol pivovar/skupina body
1. Herold světlý ležák 5,2% abv Herold Březnice 25
2. Chodovar Premium 5,00 % abv Chodovar Chodová Planá 26
3. Holba Premium 5,2% abv Hanušovice/MSP 28
4. – 5. Gambrinus plná 5,20 % abv Plzeňský Prazdroj/Asahi 30
4. – 5. Braník ležák 5,00 % abv Staropramen/Molson  30
6. Zlatopramen 11 % 4,90 % abv Heineken 32
7. – 8. Kozel Premium 4,80 % abv Velké Popovice/Asahi 33
7. – 8. Černá Hora světlý ležák 4,80 % abv Černá Hora/Lobkowicz 33
9. Pardál Echt 4,50 % abv Budějovický Budvar 34
10. Pilsner Urquell 4,40 % abv Plzeňský Prazdroj/Asahi 48

Fotografie

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET