První ročník Krále Prahy odstartoval ve středu
Publikováno 18.12.2017 v kategorii: Pivo

První pivní extraliga kromě své hlavní soutěže o český ležák roku připravuje a provádí každý rok různé typy „vložených soutěží“. Letos si stanovila náročný cíl degustovat a hodnotit český ležák v segmentu pražských minipivovarů.


15.prosinec 2017 – 13:29

Hodnotit se měly 11 a 12stupňové světlé ležáky, přičemž určujícími kritérii byla kromě standardních senzorických vlastností i čistota stylu. Členové PPE objeli den před degustací celkem 26 pivovarů a pivovarských hospod, aktuálně nabízejících světlý ležák českého typu, odkud dovezli celkem 22 vzorků do vlastních litrových pet lahví. Čtyři pivovary odmítly stočit pivo do neutrálních pet lahví a nabídly místo toho svoje vlastní. Kvůli nerovnosti podmínek nakonec tyto vzorky zařazeny do degustace nebyly. Vznikla tím nakonec dvě kola základní části po 11 vzorcích s tím, že z každého kola postoupí pět vzorků do finále.

Tradiční hodnocení bylo nakonec provedeno americkým způsobem a, to systémem postupného vyřazování. Kapitán stolu vyzve postupně jednotlivé porotce, aby označili nejslabší pivo dané degustace, a po odůvodnění výběru se postupně dohaduje, která piva budou vyřazena. U postupujících vzorků se potom nestanoví pořadí, v kterém postupují. Tento způsob hodnocení se ukázal jako rychlý a efektivní, což u celkem 22 vzorků ve dvou kolech bylo nezbytné. Večer 13. prosince 2017 proběhla v První Pivní Tramwayi obě kola základní části s těmito výsledky.

 

 

Postupujícími pivy z 1. kola byly nakonec v abecedním pořadí:

  • Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha    Klasická světlá dvanáctka
  • Pivovar U Bulovky                                        Richter Ležák (12,3)
  • Libocký pivovar nad Šárkou                         Ctirad 12
  • Pivovar Moucha                                           České Moucha ležák 11
  • Pivovar Victor                                               Světlý Victor 12

V druhém kole postoupily po delší diskusi vzorky následujících pivovarů (opět abecedně):

  • Sousedský pivovar Bašta                            Světlý ležák 12
  • Loď pivovar                                                 Loď 12 Republika
  • Pivovar Na Lochkově                                  Lochkovská 11
  • Pivovar U Supa                                          Sup světlá 12
  • Vinohradský pivovar                                   Vinohradská 12
Z těchto finálových vzorků, které porotci budou zajišťovat v den konání finále, tzn. 3. února 2018 striktně pouze do vlastních pet lahví, stočených přímo z pivovarského tanku, bude vybrán téhož dne „Král Prahy“, tedy nejlepší světlý ležák českého typu, uvařený v malém nebo minipivovaru na území hlavního města. Sledujte, jak si vede zrovna ten Váš pražský minipivovar v soutěži První pivní extraligy.
(red,pm,prazskenovinky.cz,foto:lj)
Webdesign: Kabris|NET