Bez systému práce s mládeží to nepůjde
Publikováno 02.03.2018 v kategorii: Zlehka

Je načase se vážně zamyslet. Ano, je pravdou, že ti nejlepší Češi na nějaký ten úspěch přeci jen dosáhnou. Ale aby takové úspěchy nebyly jen náhodnými, bez propracovaného systému práce s mládeží to dál už nepůjde.

Vemte si třeba české rockové hráče na bicí. Na nich je jasně vidět, že systém práce s mladými bubeníky u nás není nejlepší. To vidím jako příčinu faktu, že nás ta současná bubenická generace moc dobře nereprezentuje. Není ve světě vidět a na konkurenci většinou nestačí. Nemá ten správný švih, často zrychluje a pak ta stará česká nemoc: trioly, hlavně ty velké. Chce to mít systém vyhledávání bubenických talentů na školách, lepší vybavení bubenických zkušeben a taky promyšlenější systém dalšího vzdělávání učitelů hry na bicí nástroje a jejich lepší metodiku. Na ministerstvu školství je trestuhodně zanedbané zastoupení bubenických odborníků. Bubenická mládež nemá domácí vzory, málo se věnuje tvrdé přípravě a podceňuje soustavnost, píli a vytrvalost.

A naši instalatéři? To je skoro propadák. V tomto oboru nás navíc poslední dobou ničí polská konkurence, na níž se projevuje dlouhodobě pěstovaných cit polských reprezentantů pro dural i tvrzené plasty. Prostě nelze spoléhat na talentované jedince, bez propracovaného systému kroužků tvořivé mládeže se budeme dál utápět v průměru a naše koupelny ve špinavé vodě.

Copak vás nehřeje u srdce, když se českému bubeníkovi vydaří originální bigbítový rytmus nebo technicky skvělý a kompozičně vygradovaný přechod? Copak vás netěší, když český instalatér fajnově zvládne složité napojení pisoiru na sifon i tam, kde spád trubky může být jen minimální? Nemáte radost, když našim bubeníkům a instalatérům ve světě tleskají? Copak je vám to jedno? Není! Pak i vy musíte podpořit soustavnou a promyšlenou práci s bubenickým a instalatérským dorostem. Přece nebudeme šetřit na tak citlivém místě. Odměnou pro nás všechny bude příští silná bubenická a instalatérská generace, která bude dělat díru do světa ne jednou za čas, ale pravidelně a spolehlivě.

Je načase se nad tím vážně zamyslet.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET