Rozhovor s L. Jaklem bez redakčních úprav pro HN a Aktuálně
Publikováno 02.08.2018 v kategorii: Jakl Senátor, Rozhovory

Vážený pane Jakle,

vážím si toho, že si uděláte čas a odpovíte na několik otázek, které se vztahují k vaší kandidatuře do Senátu a vašim dlouholetým politickým postojům. Snažila jsem se množství dotatů omezit, aby vám reakce nezabrala čas, kterého nyní zřejmě máte málo.

Ještě jednou moc děkuji.
Zdraví
Kateřina Frouzová, HN a aktuálně


Otázky:

Podpoří vaši kandidaturu bývalý prezident Václav Klaus? Jak?

To nevím. Zeptejte se raději jeho.

Proč jste se rozhodl kandidovat právě za SPD?

Protože je to jediná fungující strana, která se důsledně ohrazuje vůči bruselské centralizaci a organizované masové migraci. Ti, jejichž cílem je zničení zbytku naší suverenity a připojení se k obří migrační operaci, by si tuze přáli, kdyby jejich odpůrci nebyli spolu schopní vzájemně spolupracovat kvůli odlišnostem v jiných tématech. Tady jde o naši existenci, k rozdílům se vraťme, až uhájíme hřiště, na kterém si to pak rozdáme. SPD po mně nežádá, abych se jakkoli měnil a přijal celou její politiku. Chce podporu v hlavních dvou bodech, ve kterých s ní zcela souhlasím.

Bývalý tajemník tohoto hnutí byl potrestaný podmínkou a pokutou za rasistické výroky, jeden z poslanců i předseda SPD zlehčovali utrpení obětí romského koncentračního tábora v Letech. Ovlivnily nějak tyto incidenty vaše rozhodování kandidovat za SPD?

Neovlivnily, protože o nich nevím. Ale neovlivnily by ani v případě, pokud bych o nich věděl, protože o skandalizaci a kriminalizaci mediálních neoblíbenců si myslím své.

Také Akce D.O.S.T. sdružovala podle některých zdrojů i představitele krajní pravice. Můžete popsat svůj vztah ke krajní pravici?

Akce D.O.S.T. nikdy nikoho nesdružovala, tvoří ji, pokud vím, několik jednotlivců. A pak existuje asi tisíc signatářů základního manifestu D.O.S.T., kteří se vzájemně většinou ani nikdy neviděli. Nevím, kdo všechno to podepsal a je mi to jedno. A můj vztah ke krajní pravici? Já jsem krajní pravice. Pokud je levice etatistická, podporuje vysokou míru přerozdělování a preferuje kolektivní rozhodování, zatímco pravice je individualistická, hájí svobodu jednotlivce a bojuje proti rozpínavosti státu, pak jsem já určitě ten pravicový extrém.

A mohl byste vysvětlit svůj vztah třeba k menšinám?

Můj vztah k menšinám? Je ideální, sám se k několika menšinám počítám.

Platí váš program, který jste prezentoval, když jste se ucházel o možnost kandidovat na prezidenta?

Můj program pochopitelně platí, nejen při jakékoli kandidatuře, ale i v mém životě a ve všem, co píšu, říkám, činím.

Považujete některé body z tohoto programu za zvláště důležité?

Důležité jsou všechny. Snad bych dnes jeden z bodů, kde odmítám, aby se mocenská mašinérie používala jako nástroj sociálního inženýrství, asi doplnil slovy: například u organizované masové imigrace.

Jakým konkrétním plánům se chcete v Senátu věnovat, pokud ve volbách uspějete?

Konkrétně budu hlasovat proti všem konkrétním implementacím z Bruselu, přinášejícím nové příkazy, zákazy a utahování šroubů, a proti podobným návrhům z domácí české dílny. A proti jakýmkoli ústupkům ve věcech imigrace.

Podpořil byste vystoupení z EU i v současné mezinárodní situaci?

V současné situaci ještě mnohem intenzívněji. Členství v EU je pro nás stále více a více rizikové.

V současné době se horší vztah Evropy a USA (především v rámci NATO). Není evropská jednota právě v takové době důležitá?

Jde o to, vztahy se kterou Evropou máte namysli. Vztahy USA s evropským Tureckem se určitě zhoršují, ale nevím, proč by se kvůli tomu mělo evropské Švýcarsko jednotit s Tureckem. Vztahy USA s evropským Polskem jsou vynikající a stále se zlepšují. Vztahy USA s evropskou Ukrajinou jsou mi velmi nejasné, vztahy USA s evropským Ruskem se snad začnou zlepšovat, vztahy USA s evropskou Británií budou po dokončení brexitu určitě nadstandardní, vztahy s evropským Německem jsou zatíženy německou podporou exportu, kde bych byl spíš na americké straně. Zmínila jste NATO. USA správně poukazují, že NATO je třeba reformovat. Ostatní členové jsou nejen černými pasažéry ve vlaku bezpečnosti, který jede na americký pohon, ale mohou svými ambicemi zatáhnout ostatní členy (hlavně USA) do svých konfliktů, jak nám ukazuje třeba Turecko, když podle litery zakládající smlouvy NATO legitimně požaduje pomoc proti kurdským separatistům útočícím z Iráku. Litera smlouvy je zde v evidentním rozporu s americkými zájmy. Jiným zemím se zas nelíbí, že jejich síly nejsou budovány k obraně vlasti, ale jako expediční sbory k násilným akcím po světě bez mandátu OSN. Takže jisté přehodnocení namístě je a Američané o tom právem začínají mluvit. Evropská jednota je iluzorní. Nemůže existovat jednota žádného kontinentu. Každá země má své zájmy a ty hájí, velké země sebevědoměji, slabší tišeji. Je správné se při sledování svých zájmů spojovat s tím, kdo má zrovna zájem shodný, ale zájem Francie na Balkáně nemusí být stejný jako náš.

Jak podle vás zavedení volebního práva žen rozložilo rodiny? Nemáte obavy, že vám tento postoj k volebnímu právu žen, které jste označil za chybu, škodí?

Nemyslím, že byste znala celé mé asi dvacetiminutové vystoupení na semináři na toto téma. Jinak byste musela vědět, že by mě ani nenapadlo zpochybňovat volební právo žen dnes. Jen jsem na historických souvislostech uváděl vzájemně se podmiňující faktory eroze rodiny a jedním z projevů i akcelerujících momentů bylo to, že stát podle mne předčasně odemkl jednotku zvanou rodina a učinil subjekty i objekty moci její jednotlivé členy. Nemyslím, že Švýcarsko, které začalo zavádět volební právo žen až v 70. letech a dokončilo ho o zhruba dvacet let později, je dnes méně demokratické než my nebo třeba Turecko, tedy země, které s tím přišly o dekády dřív. Možná bylo lepší počkat do druhé půlky 20. století, kdy společnost i rodina byly připravenější takovou změnu ustát a vstřebat. Osobně si myslím, že ženy mívají lepší politický instinkt než muži. Muži řeší velké ideály a situaci v Siamu či v Patagonii, ženy řeší rodinný rozpočet a kvalitu škol pro děti, vidí politiku více přes konkrétní zájmy, což bývá mnohdy lepší vodítko.

Již několik let reprezentujete silně konzervativní pravicové postoje. Například podporujete absolutní svobodu slova. Ale cyklistiku byste zakázal kvůli propoceným dresům a argumentům cyklistů. Není to v rozporu?

Ani zde moc nevěřím, že jste si můj šest let starý silvestrovský blog přečetla celý. Jinak byste musela vědět, že to je parodie na neustálé extremistické nápady zakazovat automobilovou dopravu. Jádrem nebyla propocenost, ale energetická bilance různých druhů dopravy. Zkuste si to najít, je to jeden z nejčtenějších blogů všech dob.

Ve svazcích StB je i vaše jméno. Tvrdíte, že jste spolupráci odmítl, ale můžete to nějak doložit? Zvažujete například soudní spor?

Tvrdíte, že ve svazcích StB je mé jméno, ale můžete to nějak doložit? Ustála byste například soudní spor? Zajímalo by mě, jak byste u soudu vysvětlila, že mi ministerstvo vnitra už před 26 lety vydalo negativní lustrační osvědčení, bez kterého bych nemohl léta zastávat jmenované funkce ve státní správě, nebo proč mi NBÚ udělil bezpečnostní prověrku. Ale možná jste si to popletla se záznamy, které o mne StB vedla jako o sledované osobě. Tam byste se možná dočetla třeba i to, že ve spolupráci se sítí důvěrníků StB na mé fakultě bylo dosaženo ukončení mého studia. Nebo jste si to popletla s kategorií Kandidát tajné spolupráce, ve které StB vedla bez jejich vědomí desetitisíce lidí, včetně například Václava Havla, který proto inicioval úspěšnou žádost k Ústavnímu soudu o vynětí této kategorie z lustračního zákona. Pro váš klid vás mohu ujistit, že mi negativní osvědčení bylo uděleno ještě před tímto zrušením. Ale jestli věříte svým zdrojům, klidně do toho sporu pojďme.

Webdesign: Kabris|NET