Klausův muž, Rath i Okamurův vítač muslimů chtějí do Senátu. Babiš má bílá místa
Publikováno 07.08.2018 v kategorii: Ozvěna

Senátní volby mají být o výrazných osobnostech a ani letos na podzim o ně nebude nouze. V 27 obvodech budou lidé vybírat mezi 233 zájemci, mezi kterými nechybí například nepravomocně odsouzený exhejtman David Rath, exprezidentu Václavu Klausovi blízký Ladislav Jakl nebo herec Vladimír Kratina. Vedle nich se objeví senátní matadoři jako Jiří Čunek nebo Jaroslav Kubera, ale také lékař na kandidátce hnutí Tomia Okamury, který usiluje o arabskou lázeňskou klientelu. Hnutí ANO Andreje Babiše letos šetří a své nominanty nenasadí na pěti místech. 

Z 27 obvodů nenasadí vládní hnutí ANO svého kandidáta do Senátu v pěti. Podle politologa Jana Kubáčka jde ale o zjevnou taktiku. „Nechtějí jít úplně do obvodů, kde je velmi silný kandidát a hrozí riziko neúspěchu,“ míní politolog. Mezi takové obvody patří například Vsetín, kde kandiduje úspěšný senátor a lidovecký hejtman Jiří Čunek, se kterým má Babiš podle zákulisních informací vřelé vztahy. Druhým takovým obvodem jsou Teplice, kde kandiduje senátor s lidovou mluvou a primátor ODS Jaroslav Kubera.

„Je to také určité taktizování dovnitř stran. Jsou to povětšinou kandidáti, kteří mají korektní, neutrální a v některých případech až vřelý vztah k Andreji Babišovi,“ komentuje absenci kandidátů hnutí ANO Kubáček. Podle něj si Babiš spočítal, že by jeho lidé nemuseli uspět, a proto nechce napínat síly a peníze ve složitých obvodech.

To na dotaz Blesk Zpráv potvrdil z dovolené také premiér Andrej Babiš. „Nestavěli jsme tam, kde je jasné, že nemáme šanci,“ odhalil Babiš strategii svého hnutí.

Expert: Babišovi se to může hodit do budoucna

Kubáček navíc nevylučuje, že by ANO mohlo v případném druhém kole loajální kandidáty z jiných stran podpořit. „Může se to hodit také do budoucna. Andrej Babiš může nenasazením vlastních kandidátů vyměnit za strategii k možné obnově případné koaliční spolupráce s ostatními stranami, které ji dosud odmítaly,“ míní politolog.

Za ANO nebude nikdo kandidovat například také v Českých Budějovicích, Svitavách a ve Zlíně.

SPD útočí ve všech 27 obvodech

SPD Tomia Okamury zvolilo odlišnou taktiku. Své kandidáty posílá do boje o Senát ve všech 27 obvodech. „Naše přítomnost v Senátu je v současné době nutná pro prosazení našeho politického programu, jako je zákon o referendu či přímá volba a odvolatelnost politiků, což jsou ústavní změny,“ píše se v usnesení předsednictva SPD, které rozeslala mluvčí Michaela Dolenská na konci července.

„SPD tím dokumentuje mimo jiné to, že má kandidáty, má kde brát a že kvantita garantuje nějakou medializaci,“ okomentoval politolog Kubáček taktiku hnutí Tomia Okamury.

SPD přitom posílá do voleb řadu jmen, která lidé znají z různých profesí a také s různými názory, Proti neúspěšnému prezidentskému kandidátovi Marku Hilšerovi nebo herci Vladimíru Kratinovi (ODS) a Liboru Michálkovi (Piráti), který mandát obhajuje, bude kandidovat bývalý ředitel politického odboru prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl.

V Praze 12 zas SPD nominovala Ivana Davida, bývalého ministra zdravotnictví za ČSSD a také šéfa psychiatrické léčebny v Bohnicích. David půjde do souboje s šéfem školských odborů Františkem Dobšíkem za ČSSD, neúspěšným kandidátem na prezidenta Pavlem Fischerem, nástupcem Andreje Babiše na ministerstvu financí Ivanem Pilným (ANO), ústavním právníkem Alešem Gerlochem či bývalou komunistickou poslankyní Martou Semelovou.

Za SPD kandiduje také někdejší šéf vězeňské služby Luděk Kula. Toho v roce 2010 odvolal z funkce tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (dnes šéf TOP 09) kvůli sporným zakázkám. V roce 2008 čelil také dvěma trestním stíháním, žalobce ale vyšetřování zrušil. Dnes má Kula bezpečnostní agenturu, která získala podle Lidových novin zakázku na hlídání Pražského hradu. Okamura se netají sympatiemi k prezidentu Miloši Zemanovi, byl s ním na pódiu i při jeho druhé prezidentské výhře. Kula si část kampaně hradí sám, 150 tisíc poslal na kampaň z konta bezpečnostní agentury.

Kula bude přitom kandidovat proti staršímu bratrovi Tomia Okamury – Hayatovi. Souboj svede také s Lukášem Wagenknechtem za Piráty, nebo lékařem všech tří polistopadových prezidentů Pavlem Dunglem, který kandiduje za TOP 09 s podporou STAN. ODS vysílá do voleb v tomto obvodu právníka Milana Golase.

„Salam alejkum,“ vábí člověk od Okamury muslimy

„SPD nasazuje takové kandidáty, kteří mají provokovat. Jsou to provokativní a částečně známá jména, která ve společnosti přitahují pozornost. Vidím tu jasnou strategii: ať to dopadne jakkoliv, hlavně, aby se o nás mluvilo,“ míní Kubáček

Na internetu ale asi nejvíc zaujal kandidát SPD v Karviné. Tomio Okamura často varuje před hrozbou migrantů a muslimů, tady přitom sází na lékaře lázní Darkov Bohdana Kufu. Právě Kufa se pyšní tím, že 10 let pracoval Saúdské Arábii a teď zve tamní obyvatele na rehabilitaci právě do lázní na Karvinsko.

„Salam alejkum,“ zdraví arabsky, když zve arabské pacienty do České republiky. Zda to není v rozporu s programem SPD se Blesk Zprávy ptaly v SMS dotazu předsedy hnutí Tomia Okamury. Odpověď ale nepřišla žádná.

„Připomíná to trochu taktiku exsenátora (Vladimíra) Drymla se zviditelnit. Takovou kandidaturu vnímám asi na stejné úrovni jako kandidaturu Davida Ratha,“ okomentoval Kufovu kandidaturu Kubáček. Velké šance na jeho zvolení ale nevidí. „Někteří chtějí o sobě dát vědět, chtějí dělat klauny. Takový scénář se opakuje při každých volbách,“ uzavřel politolog.

První kolo senátních voleb se bude v 27 obvodech konat s volbami komunálními. Prezident Miloš Zeman jejich termín vyhlásil na pátek a sobotu 5. a 6. října. Případné druhé kolo senátních voleb bude o týden později. Senátoři mají mandát na 6 let. Každé dva roky se obnovuje třetina Senátu. Poprvé lidé volili Senátory v roce 1996. 

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET