Hilšer proti Jaklovi, Konvička versus Paroubek. Pikantní souboje podzimu
Publikováno 08.08.2018 v kategorii: Ozvěna

O křeslo senátora se na podzim utkají v různých obvodech známí expolitici, expolicista, herec, rektor či právník. V Praze 2 proti sobě kandidují někdejší kandidát na prezidenta Marek Hilšer (nezávislý), herec Vladimír Kratina (ODS) a bývalý ředitel politického odboru kanceláře prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl (SPD). Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek kandiduje v Náchodě, stejně jako někdejší policejní prezident Martin Červíček. Expředsedu Bloku proti Islamizaci Martina Konvičku zase vyzve v Ostravě bývalý premiér Jiří Paroubek.

Další kandidát na prezidenta z lednových voleb Pavel Fischer (nezávislý) má mezi protivníky exministra financí Ivana Pilného (ANO) i kovanou komunistku a exposlankyni Martu Semelovou (KSČM). Spolu s Fischerem, Semelovou a Pilným kandiduje v Praze 12 i ústavní právník a prorektor Univerzity Karlovy Aleš Gerloch (nezávislý).

Prezidentské volby se staly odrazovým můstkem kandidatury do Senátu i pro Jiřího Drahoše (s podporou TOP 09, KDU-ČSL, STAN a SZ) a Petra Hanniga (Rozumní), kteří proti sobě znovu kandidují, tentokrát v Praze 4, i pro Jiřího Hynka (Realisté). Hynek se o post v horní komoře uchází v Chrudimi, stejně jako exministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Do Senátu se hlásí i někdejší náměstek ministra financí Lukáš Wagenkrecht (Piráti) a překladatel Hayato Okamura (KDU-ČSL). Oba kandidují v Praze 8. Souboj o křeslo v horní komoře svedou i někdejší policejní prezident Martin Červíček (ODS) a předseda KDU-ČSL a poslanec Pavel Bělobrádek, kandidují spolu s dalšími v Náchodě. Pokud by mandát získal Bělobrádek, musel by se vzdát poslanecké funkce.

Poté, co expremiéra Jiřího Paroubka jako kandidáta do Senátu neposvětilo vedení ČSSD, se o mandát v Ostravě uchází jako nezávislý. Ve stejném obvodě kandiduje i někdejší předseda Bloku proti islamizaci Martin Konvička (nezávislý). 

Rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka (s podporou ODS, TOP 09, SZ a STAN) vyzve mimo jiné i ředitel Českého rozhlasu Brno Jaromír Ostrý (ANO).

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET