V Praze odstartoval boj o čtyři senátorská křesla
Publikováno 08.08.2018 v kategorii: Ozvěna

Poslední červencový den odevzdali žádosti o registrace a poperou se o místa v Senátu. V metropoli se totiž v říjnu uvolní čtyři senátorská křesla. V každém ze čtyř volebních obvodů se o ně uchází mezi osmičkou až patnáctkou kandidátů. Buď sami, nebo prostřednictvím politických stran.

Obecní úřady žádosti nyní kontrolují a definitivně o nich rozhodnou do poloviny měsíce. Největší pozornosti se těší trojice neúspěšných prezidentských kandidátů. Ti jdou do bitvy o Senát ve třech obvodech a vzájemně si tak nebudou konkurovat.

„My jsme to společně nekoordinovali, ale vyšlo to pěkně, protože zřejmě má každý z nás silné pouto k jinému místu. Já pracuji v Praze 2 a také jsem se tam už občansky angažoval, takže má volba byla jasná,“ komentoval Marek Hilšer, který skončil v prezidentských volbách pátý.

Sociolog, politik i herec 

Právě v obvodu, který zahrnuje většinu městské části Praha 2, se rýsuje nejdramatičtější souboj. Vedle Hilšera, který se registroval jako nezávislý, obhajuje za Piráty tamní mandát stávající senátor Libor Michálek. Zelení tam posílají do boje známého sociologa Ivana Gabala a občanští demokraté herce Vladimíra Kratinu. Spíš jako zajímavost pak působí kandidatura Ladislava Jakla, někdejšího poradce prezidenta Klause, za krajně nacionalistickou SPD.

V Praze 4 je pozice favorita jasnější je jím finalista prezidentské volby Jiří Drahoš, který se navíc opírá o podporu širší koalice stran. Volební obvod v Praze 12 a okolí slibuje duel mezi diplomatem Pavlem Fischerem, třetím v prezidentských volbách, a exministrem financí Ivanem Pilným, který kandiduje za hnutí ANO. Na osmičce může uspět populární teolog a překladatel Hayato Okamura, kandidující za lidovce s podporou Zelených.

Vybírat své zástupce v Senátu budou někteří Pražané 5. a 6. října současně s hlasováním v komunálních volbách. V případě nezvolení kandidáta nadpoloviční většinou v prvním kole bude o dva týdny později následovat druhé.

Zdroj

 

Webdesign: Kabris|NET