Jak být za západní politologickou kapacitu, jakou je Igor Lukeš
Publikováno 08.08.2018 v kategorii: Ozvěna

Je to jednoduché. Musíte být minimálně polovičním, raději tříčvrtečním a nejideálněji přímo stoprocentním fašistou. Tzn. člověkem, který nesnese jiný názor, než ten, který máte vy. A pokud uslyšíte názor jiný, od toho vašeho odlišný či dokonce protichůdný, rozžhavíte se do běla, a kdyby se reakce lidí ještě i dnes zachycovaly na celuloidový film, ten film by od žáru vašeho vzteku shořel, jak by to plálo ve studiu ČT 19. července, když si redaktor ČT Kubal pozval za besedníky o současné Trumpově politice někdejšího Klausova poradce Jakla a právě už zmíněného Igora Lukeše, jinak to profesora historie na bostonské univerzitě se zaměřením na historii a politiku střední a východní Evropy a současného Ruska.


A teď si představte: Jakl Trumpa za řadu jeho vstřícných kroků vůči Rusku a Severní Koreji chválil, zatímco nenávistnický žár během Jaklovy chvály v těle profesora Igora Lukeše stoupal, až nakonec propukl ve výbuch vzteku nad tím, že musí, nota bene, z tak osvědčené proamerické a protiruské televize, jakou ČT, nesporně je, poslouchat takovouto prý strašnou snůšku prý lží. A diváci to v tenhle moment viděli zcela jasně: Kdyby tenhle Igor Lukeš rozhodoval o tom, koho zpravodajská redakce ČT pozve v budoucnu do svého studia, nikdy – a to minimálně v tomto století – to už nebude Ladislav Jakl. Do pekla s ním a smažte ho tam nad ohněm pekelným i s tím jeho koňským ohonem za hlavou společně s Trumpem.

Na jednu stranu se vzteklému výbuchu pana profesora divit nemůžete. Žije v zemi, kde jsou dál než jsme my a to snad ve všem. Ale hlavně v tom, že sdělovací prostředky nehudou jedno tak a druhé jinak, ale hudou i zpívají všichni společně o tom, jak skvělá a výjimečná i nepostradatelná je Amerika, a jak zlé, záštiplné a výbojné je Rusko, a jak ohavným zrádcem Ameriky je Trump, když se chce s příšerou tak nestvůrnou kamarádit. Nu a když pak pan profesor, zvyklý poslouchat jen tuhle muziku a nic jiného uslyší pak cosi odlišného, nedivte se, že vyjde z konceptu, když zpoza Atlantiku a ze země tak nanicovaté, jako je jeho bývalá vlast, zaslechne hlas, který opěvovanou americkou výjimečnost a nepostradatelnost klidně a nevzrušeně popře.

To je drzost, snad si mě Česká televize nepozvala proto, abych tohle musel poslouchat, láteří na obrazovce člověk, který buď nikdy neslyšel nic o Masarykově výroku, že demokracie je diskuze, či ať zazní všechny hlasy, nebo i slyšel a nic mu to neříká, protože on má směrování jiné. Byl kdysi členem vědecké rady ústavu pro studium totalitních režimú (ÚSTR), ze které odstoupil pro nesouhlas s odvoláním ředitele ústavu Daniela Hermana, což už samo o sobě o tomto jeho směrování vypovídá víc než výmluvně. Rozhodl jsem se být Američanem, prohlašuje podle Wikipedie tento muž a dodává, že miluje Ameriku na 115 procent a zcela určitě má na mysli dnešní Ameriku vojenskobezpečnostního komplexu, která vraždí a dští oheń na všechny, kteři ji na slovo neposlouchají, a nikoliv tedy Ameriku tzv. „odrbanců“, kteří pod taktovkou Trumpa by s jinými stát raději spolupracovali, než válčili. Proto je též zakladatel Wikileaks Julian Assange podle Lukešova názoru obyčejný zrádce, a Čechy za jejich odmítavý postoj k migrantům ze Středního východu a severní Afriky je třeba zkritizovat, jak Lukeš prohlásil už v r. 2015. Varoval též svět před oslabením NATO a před možností, že se k moci v naší zemi dostanou“putinovci“.

Včera prohlásil americký prezident Trump, že dozrál čas k tomu, aby USA skoncovaly se svoji vymyšlenou, ostudnou a výhradně jen pro očernění Ruska vyrobenou aférou Russiagate – a koho si myslíte, že si ČT vybrala za znalce, který měl Trumpův názor vyvráti a očernit?

Ano, zas se nenašel nikdo lepší, než pan profesor historie na bostonské univerzitě se zaměřením na historii a politiku východní a střední Evropy a současného Ruska.Vždyť, propánaboha, vždyť už jen ten titul mluví sám za sebe, ne?

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET