Senátní kandidáti SPD v Praze: Kocman by horní komoru zrušil, Jakla zase nezajímá Okamurův program
Publikováno 13.08.2018 v kategorii: Ozvěna

Pražští kandidáti hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury (SPD) do Senátu jsou zaměření zejména proti Evropské unii. Jiří Kocman, který nyní pracuje v Centru pro regionální rozvoj České republiky, by hlasoval pro zrušení Senátu. Za SPD budou v hlavním městě dále kandidovat někdejší šéf politického odboru kanceláře prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl, bývalý ministr zdravotnictví z vlády Miloše Zemana Ivan David a bývalý generální ředitel Vězeňské služby Luděk Kula. Své politické názory dnes představili na tiskové konferenci.

„Ústava České republiky je nastavena tak, že bez souhlasu Senátu nelze Senát zrušit. Není to určitě věc černobílá, protože zrušit Senát znamená dobře vyřešit ty povinnosti, které dnes Senát má například v době rozpuštění Sněmovny, ale pokud do Senátu dojde zákon, který bude toto obsahovat včetně zrušení Senátu, věřte tomu, že ochotně zvednu ruku,“ řekl Kocman, který kandiduje ve volebním obvodu Praha 4.

Kandidáti SPD pro čtyři senátní obvody, v nichž se letos volí nový senátor, se vymezují zejména proti Evropské unii, zvyšování byrokratické zátěže a omezení svobod. „Budu vždy proti podobným tendencím i z domácí české dílny. Budu proti další bruselské centralizaci i za cenu vystoupení z EU,“ uvedl Jakl s tím, že odmítá ústupky nařízením, která by přikazovala přijímání migrantů. Jakl je kandidátem pro obvod Praha 2, kde bude čelit silné konkurenci řady dalších osobností. V uplynulých dnech se Jakl v rozhovoru pro DVTV vyslovil v duchu, že ho program strany vůbec nezajímá a jde v jejích barvách jen kvůli tomu, že je v opozici k EU.

Ivan David, který bude kandidovat v Praze 12, chce v Senátu bojovat proti nízkým mzdám. „Pokud budeme montážní dílnou Evropy, pokud zde budou nízké platy, budou se tady také vybírat nízké daně, nízké zdravotní a sociální pojištění a stát nebude schopen zajistit veřejné služby, školství, zdravotnictví, sociální péči, výzkum atd. a kvalifikovaní lidé budou ještě ve větší míře odcházet na západ, tím se bude úpadek České republiky prohlubovat,“ řekl.

Nastavení sociálního systému v Česku kritizuje Luděk Kula, podle kterého umožňuje některým lidem „bezpracně parazitovat na veřejných rozpočtech“. Hlavním tématem Kuly je bezpečnost státu, která podle něj není optimální. Kula je kandidátem SPD pro Prahu 8.

Volby do Senátu se uskuteční 5. a 6. října spolu s komunálními volbami.

Zdroj

 

Webdesign: Kabris|NET