Klause ml. vyzývá exministr: Ať zváží odchod ze strany. ODS štve podpora Jakla
Publikováno 21.08.2018 v kategorii: Ozvěna

Kolem Václava Klause mladšího, poslance ODS, je v jeho straně rušno. Exministr Petr Bendl ho vyzval, aby zvážil odchod ze strany. Poukázal na to, že se názory ODS a Klause neshodují. Naposledy naštval Klaus některé spolustraníky tím, že podpořil kandidáta do Senátu Ladislava Jakla (za SPD), i když má ODS kandidáta vlastního. V ODS nevoněl ani Klausův komentář odmítající mise v Afghánistánu.

Václav Klaus mladší podpořil před senátními volbami Ladislava Jakla, někdejšího poradce jeho otce. Udělal to krátce poté, co Jaklovi vyjádřil veřejně podporu i Václav Klaus starší. 

V ODS se však to, co Klaus junior udělal, nesetkalo příliš s pochopením. „Kandidátem ODS v Praze 2 je Vladimír Kratina, který byl schválen všemi odpovědnými orgány ODS a má plnou podporu naší strany. Podpora jeho protikandidáta ze strany Václava Klause ml. není ničím více než jeho osobním názorem, který není v souladu s postojem ODS,“ řekl Právu předseda ODS Petr Fiala.

„Podporuji Ladislava Jakla do Senátu. Byl by jistě neúplatným, svobodomyslným a pravicovým senátorem. Ty, které rozčiluje, že kandiduje s podporou SPD – v principu rozčiluje, že vůbec kandiduje,“ uvedl přitom na Facebooku Václav Klaus mladší.

„V případě poslance za ODS to pokládám jako projev neloajality,“ kontroval místopředseda ODS Martin Kupka pro Aktuálně.cz. 

Bendl vyzval Klause: Zvaž členství

Exministr Petr Bendl pak rovnou připomněl, že to není poprvé, co se Klaus s ODS názorově rozchází. „Není žádným tajemstvím, že Václav Klaus mladší ne vždy reprezentuje názory ODS. Nejviditelnější to bylo při snaze dohodnout se na koalici s Andrejem Babišemnebo při nekolegialitě vůči Mirce Němcové. Měl by zvážit, jestli jeho působení je vzájemně prospěšné a nebylo by lepší ODS opustit,“ vyzval Bendl na Twitteru. 

Vadí i Klausův postoj k misím

Podpora pro Jakla přitom byla dalším zklamáním pro poslankyni ODS Janu Černochovou. Ta Klause mladšího kritizovala za jeho odmítavý postoj k vojenským misím pod hlavičkou NATO, které ve Sněmovně kritizují i SPD a KSČM. U Jakla však přece jen čekala, že se Klaus takto může projevit. „Ve chvíli, kdy se Jaklovo jméno objevilo, řekla jsem si, že ho Klausovi asi podpoří,“ přiznala Právu s tím, že Klaus ml. podle ní ani po roce v Poslanecké sněmovně a dalších letech v politice nepochopil, že je politika týmový sport.  

Klaus mladší předtím kritizoval nasazení českých vojáků při misích v Afghánistánu ve svém komentáři pro Novinky s názvem „Za co umírají čeští vojáci v Afghánistánu?“, v němž mj. uvedl, že na místě jsou otázky o smyslu armády a našich zahraničních akcích. 

„Bojovat a umírat v cizích zemích čeští vojáci se souhlasem vlády a parlamentu mohou. Mělo by to mít ale nějaký jasný důvod a cíl. Já ho, promiňte, v Afghánistánu nevidím. Je to země mnoho tisíc kilometrů daleko. Blíž k nám leží řada zemí, kde se také vraždí, válčí, mučí lidé, umírají civilisté,“ napsal Klaus.

Rýpl si do něj mj. lidovecký exposlanec a další kandidát do Senátu Ivan Gabal. „Nabyl jsem jistotu, že pro nás bude lepší, když se V. Klaus ml. bude věnovat víc Afghánistánu, obraně a armádě, než kdyby se se stejnou morálkou a solidností věnoval našemu školství. Vojáci to vydrží, žákyně a studenty to může ochránit,“ napsal Gabal, který kandiduje s podporou Strany zelených.

Klaus mladší je přitom šéfem školského výboru ve Sněmovně (Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu) a také někdejším ředitelem prestižního soukromého gymnázia PORG.

Klaus argumentoval i tím, že řada zemí vojáky v Afghánistánu nemá, zatímco my je tam mít chceme. Uvedl třeba Turecko. Spletl se. „Turecko nějaké vojáky v Afghánistánu má, já jsem to nevěděl (nikdy jsem o tom neslyšel) a v komentáři to uvedl. Nepíšu komentáře s encyklopedií v ruce – nejsem vševěd,“ zareagoval. „Navíc chybu už vesele rozmazávali všichni mí političtí přátelé, tak co na tom řešit. Radši vyrazíme klín klínem,“ dodal Klaus a spustil o podpoře Jakla, kterého veřejně podpořil i jeho otec.

„Václav Klaus ml. podpoří v senátním volebním obvodě Praha 2 na místo kandidáta ODS kandidáta SPD. No tak hurá. Konečně se dal na cestu ke svým,“ reagoval senátor Václav Láska (Senátor 21) na Twitteru.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET