Zlobivý Klaus junior. Od táty ale na zadek nedostane
Publikováno 22.08.2018 v kategorii: Ozvěna

Má to těžké synek exprezidenta. Sdělí názor a buď následuje potlesk, nebo pěkná mela. Fialova ODS však mohla počítat s tím, že Václav Klaus junior bude víc solitér, než cokoliv jiného. Má to v genech a o tom žádná. Nicméně ani ty geny nemusí někdy hrát dominanci v myšlenkových pochodech člověka.

Má-li nějaký názor a stojí-li za ním, pak šup s ním ven. A když už je venku, pak si za ním stát. Což mladší Klaus dělá a občanští demokraté si rvou vlasy. Není týmový hráč, jak jej kritizovala Jana Černochová. Tak za prvé: Politika není sportovný tým v rovině všichni za jednoho, jeden za všechny. Je to především služba národu, který je do figur zvolil. Mít svůj názor, nota bene už z obsahu názvu strany, je přece samozřejmé. Ať už je jakýkoliv. Jinak nechť si z názvu strany slovo demokratická urychleně vymaže.

Jde tady ale zřejmě ještě o něco jiného. Ladislav Jakl je pískem v oku mnoha lidem v ODS. Oblibě se netěší ani Klaus senior, jak je z historie jeho působení ve vysoké politice všeobecně známo. Lídr partaje Petr Fiala byl v době přijímání Klause juniora v nevděčné pozici. Nepřijmout ho, znamenalo by do nebe volající popření všeho, co dosud tato partaj v boji za svobodomyslnost hlásala. Přijmout „Václava Druhého“ bylo zároveň i vzetí rizika, co se někdy může stát. Tedy svobodomyslnost, pro kterou Klaus junior nikdy nešel daleko. A dokazoval to ve svých mediálních sděleních dost často. Teď ale došel k hranici, kdy se veřejně pere se svou vlastní stranou. Nic moc by se nedělo, kdy své názory sděloval jako nějaký bezejmenný poslanec. Strana by mu v kuloárech dala hezky demokraticky po papuli, a po maximálně dvou dnech a pěti řádcích v médiích by si toho rebela už nikdo ani nevšiml.

Kruhy ve vodě, způsobené hozením Klausova šutru do mediální hladiny, se ale stále zjevují.  Protože ten šutr je Klaus sám. Vložil se navíc do rukou Okamurovy SPD. A taky Institutu Václava Klause staršího, ve kterém jako naschvál působí i Ladislav Jakl, stále věrný to panoš exprezidenta. Takže z podstaty věci exprezident svému synku za odbojný postoj v ODS na zadek nedá. Jeho syn už vlastně ani není žádným šutrem, ale přímo odjištěným granátem. Kdo ho kam teď hodí? Tuto otázku si zřejmě nejčastěji klade ODS – všem teď musí být jasné, že Klause mladšího už odepsala. Jen najít cestu, jak to co nejstravitelněji zdůvodnit. Paradoxně na tom ale nevydělá nikdo. Ani Okamura, ani Jakl, ani ODS. V podstatě ani Klaus junior. Budou se ho bát teď všechny strany. Pro jeho solitérství a svobodomyslnost. Týmovým hráčem totiž dovede být jen sám se sebou. Což je už ze samé podstaty nebezpečná kombinace. Od teď i pro Klause juniora.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET