Klaus mladší odmítl „sluníčkářské šíbry“. Je solitér, výroky jsou na hraně, zní z ODS
Publikováno 27.08.2018 v kategorii: Ozvěna

Některé výroky Václava Klause mladšího (ODS) z poslední doby jsou na hraně toho, co je únosné. Řekl to místopředseda strany a předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil na dnešní tiskové konferenci před schůzí Sněmovny. Vystrčil se zúčastnil jednání poslaneckého klubu občanských demokratů, na němž se o postojích Klause debatovalo. Vystrčil dodal, že je možné, že záležitost se bude řešit pouze interně.

„Nehodláme vyrážet klín klínem. Na druhé straně to, co dnes říká Václav Klaus mladší, je, dle mého názoru, na hraně toho, co je ještě možné a únosné,“ uvedl Vystrčil.

„Když chcete být úspěšní, musíte tvořit tým. A tým se skládá z lidí, kteří spolupracují, a ne ze solitérů,“ dodal s tím, že u Klause ml. podezření na solitérství panuje. Právě absenci týmového ducha Klausovi již dříve vytkla i poslankyně ODS Jana Černochová.

Syn bývalého prezidenta si v poslední době vysloužil kritiku mimo jiné za článek, v němž zpochybnil českou vojenskou misi v Afghánistánu. Podle jeho stranické kolegyně Černochové v něm Klaus uváděl nepravdivé informace. Doporučila mu, aby se raději věnoval školství, „kterému docela rozumí“.

Pobouřil Jaklem

Proti vlastní straně se Klaus postavil i oznámením, že ve volbách do Senátu podpoří spolupracovníka svého otce Ladislava Jakla, který kandiduje v Praze 2 s podporou SPD.

Právě oznámení o podpoře Jakla Klaus mladší na Facebooku komentoval slovy o vyrážení klínu klínem, na které dnes narážel na tiskovce ODS místopředseda Vystrčil. V reakci na kritiku za postoj k misím v Afghánistánu Klaus totiž napsal: „Radši vyrazíme klín klínem: Podporuji Ladislava Jakla do Senátu. Byl by jistě neúplatným, svobodomyslným a pravicovým senátorem. Ty, které rozčiluje, že kandiduje s podporou SPD – v principu rozčiluje, že vůbec kandiduje.“

Klaus zkritizoval slunířkářské šíbry

V pondělí večer na svém profilu na Facebooku Klaus napsal, že v Praze 8 bude volit kandidáta ODS Milana Golase. „A upřímně podporuji i další normální kandidáty ODS,“ podotkl a zmínil Jaroslava Kuberu a Jaroslava Zemana. Odmítl však rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka nebo bývalého diplomata Pavla Fischera„Podporovat ′nezávislé′ sluníčkařské šíbry – Bek (Brno), Fischer (P12), mě však nedonutí ani hlavní kancelář,“ napsal Klaus.

Vystrčil společně s místopředsedou poslaneckého klubu ODS Janem Bauerem dnes řekli novinářům, že stanovisko klubu k výrokům Klause zatím není. Vystrčil poznamenal, že je otázkou, zda nějaké bude a pokud ano, tak zda bude veřejné. Záležitost by si členové klubu mohli vyříkat mezi sebou, jako se to dělá v rodině, dodal.

Klaus přitom na svůj Facebook umístil i fotku z metra – možná s narážkou odjíždění metrem Bohuslava Sobotky (ČSSD) z vysoké politiky. Něco takového se však u Klause ml. momentálně nečeká.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET