Klaus mladší podrazil ODS a podpořil Jakla? Jeho slova mají další dohru
Publikováno 28.08.2018 v kategorii: Ozvěna

Praha – Václav Klaus mladší se nedávno postaral o pořádný rozruch. Nejprve zveřejnil, hodně kontroverzní komentář o českých vojácích v Afghánistánu a pak přidal další jobovku, když na kritiku zareagoval slovy o tom, že ve volbách do Senátu podporuje někdejšího poradce svého otce Ladislava Jakla. Ten mu teď za jeho podporu náležitě poděkoval.

Klaus v polovině srpna oznámil, že bude do Senátu podporovat Jakla, který bude na kandidátce hnutí Tomia Okamury usilovat o vstup do Senátu v Praze 2. „Radši vyrazíme klín klínem: Podporuji Ladislava Jakla do Senátu. Byl by jistě neúplatným, svobodomyslným a pravicovým senátorem. Ty, které rozčiluje, že kandiduje s podporou SPD – v principu rozčiluje, že vůbec kandiduje,“ uvedl Klaus mladší. ODS přitom má v tomto obvodu svého kandidáta – herce Vladimíra Kratinu.

Jeho slova vyvolala v ODS pořádnou bouři, poslanci si vše dokonce museli vyříkat na jednání klubu. Předseda občanských demokratů Petr Fiala následně dodal, že očekává, že Klaus se bude názorem klubu řídit. Místopředseda strany Miloš Vystrčil už dříve uvedl, že Klausovy postoje jsou na hraně toho, co je únosné. 

Jakl teď uvedl, že „Václavu juniorovi rozumí a že mu děkuje“. „Poslanec ODS Václav Klaus mladší mi veřejně vyslovil podporu v nadcházejících volbách do Senátu. A schytal si za to od stranických funkcionářů ostrou výtku. Prý za to, že ODS v obvodě, kde se ucházím o voličské hlasy i já, postavila vlastního kandidáta a člen ODS tudíž nemůže pomáhat jeho konkurentovi,“ připomněl Jakl.

Poukazuje ale na to, že kandidátem ODS je nestraník. „Herec, jehož názory nikdo nezná. Proč by k němu měl každý člen ODS projevovat nějakou zavázanou věrnost? Poslanec Klaus se na věc dívá jako velká část členstva i voličů ODS na Žižkově a Vinohradech. Pokud uvažují racionálně, projdou si po jednom všechny kandidáty a zváží, který z nich je nejblíže jejich politickému přesvědčení,“ tvrdí kandidát do Senátu.

„Vyjde jim z této úvahy nestraník, jehož názory neznají, nebo nestraník, jeho pravicové názory znají skoro 30 let? Názory, které mají blízko k jejich vidění světa? Ano, straničtí funkcionáři ODS to asi vidí jinak, když nasadili nepolitického kandidáta. O politické názory jim asi nejde. Nebo že by jen hledali záminku, za co Václava mladšího peskovat?“ zajímá Jakla. 

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET