Volby se blíží: Bude v Senátu hrstka rozumných? Herci, kreatury i slušní lidé. S Gabalem do migrantského pekla. Kdo je největší bonzák? Jeden rozumný Pražák do vysoké politiky určitě patří. Možná i té nejvyšší
Publikováno 01.10.2018 v kategorii: Jakl Senátor, Ozvěna

Blížící se volby do Senátu dávají tušit řadu zajímavých politických dialogů a střetů, ale i osobních útoků a invektiv, špatně skrývaných projevů nesnášenlivosti a pohrdání lidmi s jinými politickými názory a životní filosofií.

Při podrobnějším pohledu na kandidátky jednotlivých volebních obvodů můžeme spatřit různé politické matadory, kteří obhajují své posty z končícího volebního období, z nichž někteří dokonce kandidují za jiné politické subjekty, než ve volbách minulých. Uvidíme lidi, kteří jsou v politickém klání úplnými nováčky, lidi známé, méně známé i neznámé, lidi nejrůznějších profesí, lidi s veřejně dobře známými názory a postoji ke klíčovým politickým otázkám, lidi, o jejichž politických názorech veřejnost zatím neví zhola nic. Na kandidátkách jsou i lidé, kteří si pletou senátní volby s komunálními a jejichž akční rádius je omezuje pouze na řešení problémů jejich volebního obvodu. 

Udavač na Praze 2

Jsou mezi nimi politici, kteří neváhali zvednout ruku pro podání žaloby za velezradu na bývalého prezidenta republiky Václava Klause pro jeho akt milosti. Jsou mezi nimi i politici, kteří v duchu všudypřítomného boje proti korupci udávají své šéfy. 

Jsou mezi nimi různí akademici, kteří svými vzájemnými výpady a urážkami na obrazovkách internetových televizí voličům předvádějí, jací lidé by post senátora či senátorky v žádném případě neměli zastávat.

Asi jedním z nejsledovanějších volebních obvodů je Praha 2. A to díky medializaci nedávné veřejné podpory Václava Klause ml. Ladislavu Jaklovi z Institutu Václava Klause. ODS, mateřská strana Václava Klause ml., přitom v tomto obvodu nasadila známého herce. 

A právě na Praze 2 obhajuje post senátora asi nejznámější český whistelblower – stávající nebo bývalý zaměstnanec nějaké organizace, který upozorní instituci nebo orgán oprávněný k prověření či zakročení na nelegitimní, neetické nebo nezákonné praktiky na pracovišti, které se dějí se souhlasem jeho nadřízených a jdou proti veřejnému zájmu či ohrožují veřejnost – Libor Michálek. Ten Libor Michálek, který jako zaměstnanec ministerstva životního prostředí nelegálně nahrával ministra Drobila, a pak ho udal. Někteří ho velebí jako čestného člověka, jiní o něm hovoří jako o práskačovi, udavačovi a bonzákovi. Ministr Drobil v politice kvůli tomu skončil, ale Michálkovo obvinění se nakonec nepotvrdilo. Buď jak buď, bylo by zajímavé zjistit, zda byl pan Michálek za svou činnost odměněn. Např. nějakým protikorupčním fondem. 

Čtěte ZDE: Případ Jakl: Klausův spolupracovník kandiduje do senátu s podporou SPD. Hehe mu vyhlásilo zákaz vstupu do ČT. Lži strážců fake news. Rovné podmínky pro všechny kavárna už ani nepředstírá. Cirkus bude!

Gabal přitvrdil

Kandidát ODS, herec Vladimír Kratina. Na první pohled asi slušný a vzdělaný člověk. Vymezuje se proti „chorobně ambiciózním mocižroutům“, nechce ale říci, koho si pod tím pojmem představuje. Žádný zásadní politický názor jsem však od něj neslyšel. Zato umí správně přednést text, který má ve scénáři. 

Ivan Gabal, který býval poslancem za KDU-ČSL, ale nyní kandiduje za Zelené, chce, podle svého předvolebního spotu, hlavně zvelebovat Prahu. Jeho výroky, jako „Nesmíme od migrace dávat ruce pryč. Je trapné, že neplníme ani minimum, na kterém se dohodla Evropská unie“ nebo „Je jasné, že dnešní děti v Británii, Francii či Německu na tom budou lépe než naši potomci díky tomu, že už jsou tam dnes smíšené třídy a přijde jim to normální. Kulturu vstřebávají, nebude to pro ně nebezpečné“, dávají tušit Gabalův šílený pohled na řízenou masovou migraci.

Kardiolog Roman Kerekeš, kandidující za hnutí ANO, chce bojovat proti „legislativní džungli“. Velmi ho např. trápí nepovedený zákon o elektronickém receptu. Dobře fungující zdravotnictví je sice pro zdraví lidí důležité, ale v dnešním rozhádaném světě je to jako hlavní cíl senátora přece jen málo.

Lékařský a občanský aktivista Marek Hilšer, kandidující za své hnutí „Marek Hilšer do Senátu“, známý především tím, že se jako neúspěšný prezidentský kandidát v prvním kole spojil s dalšími nepostoupivšími kandidáty do kola druhého proti stávajícímu prezidentovi Miloši Zemanovi v duchu hesla „Všichni na jednoho“. V Senátu by chtěl přispět ke změně stylu české politiky, vadí mu vliv populistů a extremistů. Otázkou však je, co, nebo koho si pod těmito dvěma pojmy představuje. 

Bílá vrána

Vladislava Hujová, exstarostka Prahy 3, která v květnu vystoupila z TOP 09, a kandiduje za sdružení Pro Prahu, na sebe upozornila tím, že označila sázení vlastních květin na ulici za nepřípustné. Na svém twitteru píše, že přijala trojnásobnou výzvu. „Kandiduji do ZMČ Praha 3 jako lídr, jako trojka do zastupitelstva hl. m. Prahy a do Senátu.“ A hned v dalším dodává „Máme totiž jediný program – a tím je Praha“. Tak třeba to některým voličům bude stačit.

Ne poslední v řadě kandiduje Ladislav Jakl, dlouholetý spolupracovník bývalého prezidenta Václava Klause. Vzdělaný člověk s širokým vnitro i zahraničněpolitickým rozhledem. Člověk s mimořádně vyvinutým citem pro obsah slov „svoboda občana“. Člověk, který umí zřetelně formulovat své politické názory, dokáže o nich racionálně a věcně argumentovat. Některé jsou možná provokativní, všechny ale mají racionální základ.  Nepodléhá všeobecné protiruské a „protiputinovské“ hysterii, dokáže vyzdvihnout pozitivní kroky amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Při diskusích a debatách si zachovává chladnou hlavu a nenechá se vyprovokovat ani tehdy, když se jeho političtí oponenti uchylují k osobním urážkám. 

Dovede srozumitelně pojmenovat dvě největší nebezpečí, která v současné době Evropě hrozí. A to jsou řízená masová migrace a přechod Evropské unie k totalitnímu direktivismu.

Ladislav Jakl je člověk, který do Senátu určitě patří.

Ostatně, dovedu si ho představit i v nejvyšší ústavní funkci. Tedy na Hradě.

Ale o tom až jindy.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET