Levice, chraň svobodu slova! Máte slovo jako lakmusový papírek společnosti
Publikováno 25.10.2018 v kategorii: Ozvěna

Pořad veřejnoprávní televize Máte slovo měl namále již před dvěma lety, kdy se člen rady ČT Zdeněk Šarapatka vyjádřil v tom smyslu, že by měl být pořad pro svou nevkusnost a pokleslost zrušen. Kauza tehdy vygenerovala několik polemických komentářů, které dávaly zpravidla na misku vah svobodu slova a politickou kulturu. Na stranu kritiků pořadu se tehdy bohužel postavila i demokratická levice, tehdy se však zrušení pořadu odůvodňovalo jeho formou (nekultivovanost), nikoli obsahem (politická nekorektnost).

Uplynuly dva roky, kdy jsme nechali Michaelu Jílkovou svobodně dýchat a již se tu opět objevují hlasy, že pořad by měl z obrazovek zmizet. Spouštěčem debaty se tentokrát stal liberální publicista Kamil Fila, kterému vadí veřejná prezentace populistických názorů. Už ale název jeho čtyřminutového videa – Pět minut pro Hitlera, pět minut pro Žida – je silně zavádějící. Propagace hnutí směřující k potlačení práv a svobod občanů je totiž v zákoně již definována a každý má přece právo na toho či onoho diskutéra podat trestní oznámení. Koho tedy pan Fila tím Hitlerem myslí? Z videa se to nedozvíme a zřejmě by nám to přesně nepopsal ani pan Fila. Ale právě v tom je ten kámen úrazu.

Jsou Václav Klaus, Jan Keller či Tomio Okamura už náckové, nebo ještě ne? Je diskutující občan, chybně operující se statistikou zaměstnanosti Romů nepřijatelný pro vysílání ČT, nebo je to naopak šance, jak ukázat mediální (ne)gramotnost české populace? Co to vypovídá o prezidentovi, který záměrně vypouští hoaxy? 
 
Pokud pořad zrušíme, vypovídat to nebude nic, protože se o tom ani nepovede diskuse. Máte slovo je lakmusový papírek, na kterém lze pozorovat, co v danou dobu ve společnosti vře. A včas něco dělat, než se tématu chytnou ti, kteří se na něm vyvezou k moci. Akademické debaty s odborníky hájícími oficiální názor nejsou skutečnou debatou. Jakmile se kavárna míjí s hospodou, je zle.

Kamil Fila kritizuje práci moderátorky; tvrdí, že Jílková ve skutečnosti nic nemoderuje, protože na konci pořadu není shoda. Ano, tady lze připustit, že postupný konsensus založený na faktických informacích by mohl pořad posunout do výchovnější roviny. Nicméně stále jde o hlas, který bublá kdesi mezi dolními deseti miliony a v jiných pořadech ČT ho neuslyšíme. Není nakonec zařazení různých typů debat znakem vyváženosti?

Těm tématům se máme věnovat pořádně, říká Kamil Fila v závěru svého klipu. Kde ale bere tu jistotu, že „experti“ jsou „objektivní“? Není tomu tak dávno, co se v televizním duelu utkal Igor Lukeš a Ladislav Jakl.  Poté, co Ladislav Jakl (kterého snad z nějakého levicového extremismu nemůžeme podezírat) zmínil, že USA „skácely za poslední desítky let sto režimů“, byl Igorem Lukešem označen za lháře a poté drsně mediálně lynčován. Přitom tento fakt lze objektivně doložit, podíl USA v zejména latinskoamerických a blízkovýchodních převratech je bohatě zdokumentován. Nebo nám snad ČT začne tvrdit, že v Iráku a Afghánistánu žádní američtí vojáci nejsou?

Važme si pořadu Máte slovo i přes jeho pokleslost. Možná jde o poslední veřejnoprávní prostor, kde budeme moci nahlas říct vlastní názor. Třeba i to, že země je placatá.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET