Kalouskova fanynka se vyřádila na Jaklovi: Prapodivné názory, kremelské agitky, dezinformačky. A tento člověk má hlídat seriozní média?
Publikováno 29.03.2019 v kategorii: Ozvěna

Nechtěli jsme čerta, dostali jsme vrchního čerta, obrazně řečeno. Nějak takto hodnotí zvolení Ladislava Jakla do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) server Forum24.cz Pavla Šafra. Připomíná, že Jakl publikuje své texty na serverech, před nimiž varuje Bezpečnostní informační služba (BIS).

Radu pro rozhlasové a televizní vysílání bylo třeba doplnit. V tzv. velké vysílací radě, jak se RRTV také někdy říká, mohl usednout např. Petr Štěpánek, bývalý člen ODS, který již v této radě seděl v devadesátých letech minulého století a na počátku století nového. Proti Štěpánkovi se zvedla nebývalá vlna nevole. Mimo jiné i proto, že v rozhovoru pro server ParlamentníListy.cz hovořil o tom, že si veřejnoprávní ČT zaslouží podminovat a vyhodit do povětří.

„Štěpánek poté sice svůj výrok zlehčoval a vydával za žert, ale kdo tomu má věřit?“ ptala se komentátorka Jenny Nowak. Tato spisovatelka vystupující v žánru publicistiky takřka výlučně na Šafrově Foru24.cz se stala známou svým vehementním „vyvracením lží o Miroslavu Kalouskovi“, nebo psaním o „odporné vlně splašků“ hanící knížete Schwarzenberga. Nedávno pak zaujala textem „Kultura podle Okamury“. Někteří ji dokonce nazývají „vedoucí fanklubu Miroslava Kalouska“.

Nakonec Štěpánek do RRTV neprošel. Kandidatury se sám vzdal.

Do RRTV byl místo Štěpánka zvolen další spolupracovník exprezidenta Václava Klause Ladislav Jakl. Zatímco Štěpánka nominovalo hnutí ANO, Jakl se do Rady dostal na návrh hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Kritici Petra Štěpánka by si tak mohli říct, že tak dlouho odmítali čerta, až byl místo něj do RRTV zvolen vrchní belzebub, obrazně řečeno. Takto se alespoň na volbu Jakla dívá Šafrův web.

Jakl sice nechce vyhodit ČT do povětří, ale rád by ČT zrušil. „Tyto státní instituce zabývající se šířením rozhlasového a televizního vysílání nikdy neměly existovat, nemají existovat a byl by svět krásnější bez nich,“ pravil.

A jako by toto samo o sobě nestačilo, Jakl je podle serveru spojen také s dezinformačními weby.

„Ladislav Jakl je zkrátka proslulý svými prapodivnými názory, které hojně publikuje na serveru Protiproud. To je známý dezinformační plátek zveřejňující vyložené lži, kremelské agitky i bláznivé teorie všeho druhu, od škodlivosti očkování po nejnesmyslnější konspiračky o zednářích či o ovládnutí světa zlovolnými elitami pomocí migrace. Petr Hájek, šéfredaktor Protiproudu, je stejně jako Jakl i Štěpánek spjat s Václavem Klausem. Býval jeho tiskovým mluvčím nebo zástupcem vedoucího Kanceláře prezidenta republiky pro oblast komunikace a kultury. Vážně, komunikace a kultury. Pán, který proslul výrokem, že darwinismus je nesmysl a on nepochází z opice. I když to je proti fantazírování o spiknutí Bezpečnostní informační služby s novináři Seznamu, s neziskovkami a Piráty proti Andreji Babišovi spíš úsměvné,“ pokračoval server.

Nakonec Šafrova přispěvatelka připomněla, že před dezinformačními weby, mezi němž patří i Protiproud, varuje BIS, monitoruje je a ze zřetele je nepouští ani Ministerstvo vnitra. Je prý proto velmi zvláštní, když se jeden z lidí působících na této dezinformační scéně stane členem RRTV a má dohlížet na média seriózní.

Zdroj

 

Webdesign: Kabris|NET