Finále 2021: „Finále je prostě finále.“
Publikováno 20.10.2021 v kategorii: Ozvěna, Pivo

logo_ppeNálada je slavnostnější a pocity jaksi radostnější, protože na finále se již dá těšit. Zpravidla totiž již nenarazíte na piva, která se vám podruhé ani nechce ochutnat. Do finále se holt dostanou už jen ta nekvalitnější.

Letos jsme začínali trochu smutně, navždy nás opustil Pavel Borowiec, vydavatel a šéfredaktor časopisu Pivo, Bier & Ale. Jeho téměř sto vydání časopisu se nesmazatelně vrylo do novodobé české pivní kultury. Bude nám chybět. Byl námi uctěn minutou ticha.

Ladislav Jakl, prezident PPE si neodpustil projev k oficiálnímu zahájení dvanáctého finále, který byl tentokráte stručný. Hlavně v něm vyzdvihl naši práci a naše výsledky, které česká pivní veřejnost už za ta léta příznivě oceňuje. Přivítal také několik hostů z řad pivovarníků a novinářské obce.

Jan Šuráň, viceprezident PPE definoval naše konání takto: „Degustujeme český ležák, stupňovitosti 11 a 12, střední až vyšší hořkosti, střední plnosti. Ve vůni by pak mělo být cítit jen to, z čeho je pivo vyrobené. To znamená chmel, slad a kvasnice. V chuti by mělo být totéž. Rozhodně by vůně a chuť neměly být odlišné. Co cítíte, by mělo být i v chuti a nemělo by vás nic překvapit, neboť základní vlastností českého ležáku je vyrovnanost a pitelnost.“

Pro připomenutí neuškodí několik technických informací. Pivonošky nosí deset anonymních vzorků co nejrychleji, aby je osm degustátorů obdrželo na stůl v teplotě cca 7 °C. Zpravidla pak degustátor ochutná každé pivo třikrát. Piva postupně teplají a otevírají se vůně i chuti. Do deseti minut, po druhém tzv. přelizu, se už u většiny z nás formuje názor na jednotlivé vzorky. U třetího napití už já osobně mohu určovat body a již jen některé ochutnávám počtvrté, abych měl jistotu. Pro vzorky používáme dvě láhve piva shodné šarže a doby spotřeby. Přes základní kolo a semifinále ochutnáváme tak finalisty v průběhu roku celkem třikrát. Láhve kupujeme na jednotlivé degustace tři, protože může dojít při rovnosti bodů k takzvanému rozpiji.

Letos k rozpiji došlo. Mezi 4. a 7. vzorkem. Pro české pořadí by to nutné nebylo, ale v nedaleké budoucnosti nás čeká „česko-slovenské“ finále a pro něj musíme mít pevně určené i čtvrté a páté místo. Degustujeme proto podruhé, ale již jen ony čtyři vzorky. Z obecnějšího pohledu je to důkaz velmi velké vyrovnanosti degustovaných vzorků. Pivonošky vše zvládly bravurně a třetí láhve určených vzorků jsou přineseny opět v rekordní době.

Pořadí 12. ročníku PPE:

pořadí titul body vzorek č. 
1.  Březňák 24 3
2.  Radegast  30 4
3.  Rebel 31 1
4. Zubr 32 8
5. Uherský Brod 32 5
6.-7. Nymburk 32 2
6.-7. Zlatopramen 32 9
8. Regent 34 6
9. Konrád   36 7
10. Ostravar  38 10

U vzorku číslo 2 došlo, což se občas stává, k nevyrovnanosti jednotlivých rozlévaných lahví. Zadní lajna hodnotila výrazně hůře než přední lajna degustátorů. Protože pivonošky technicky rozlévají jednu láhev pro přední a jednu láhev pro zadní skupinu degustátorů, sledujeme i tyto rozdíly v hodnocení. Šlo o pivo ze stejné basy, stejné šarže a stejného data expirace. Jsme spotřebitelský test a snažíme se napodobit běžné jednání průměrného spotřebitele. Lze tedy konstatovat, že nevyrovnanost lahví pivu Nymburk uškodila.

Zástupce pivovaru z Velkého Března byl na degustaci přítomen a po ní evidentně potěšen (Březňák vyhrál i semifinále). Podle jeho vyjádření na ležáku stále pracují a chtějí konkrétně v blízké budoucnosti zlepšit jeho pěnivost.

Letošní ročník je tedy za námi. Nelehké covidové podmínky jej poznamenaly, ale je povzbudivé, že ony překážky nás spíše posilují. O další ročníky vás proto dozajista neochudíme.

Jaromír Piskoř

Webdesign: Kabris|NET