Ladislav Jakl: O integraci debatujme vážněji
Publikováno 20.05.2019 v kategorii: Publikované články

Prezident Václav Klaus byl hostem pořadu Interview Plus na stanici Český rozhlas plus a měl to být rozhovor o nadcházejících volbách do Evropského parlamentu. Hned druhá otázka moderátorova ale směřovala k tématu dvojí kvality potravin.

Teď se nechci nijak dotknout erudice dotyčného moderátora, protože zvolit si za výkop k rozhovoru o momentálním stavu evropské integrace takovou okrajovou technicistní marginálii je jen další ukázkou toho, jak společenská debata o nejvážnějších věcech svobody, demokracie a suverenity dnes vypadá obecně.

V podobném duchu se totiž nesou nejen předvolební kampaně většiny jednotlivých kandidujících stran, ale i mediální ozvěna voleb a společenská diskuse mezi lidmi. Evropská unie se před očima proměnila v nedemokratickou byrokratickou diktaturu a nic nenasvědčuje tomu, že by v tomto duchu neměla pokračovat. Nic jí v tom totiž nebrání. Zásadní téma samotného smyslu a obsahu budování evropského superstátu totiž evidentně skoro nikoho nepálí, a tak zažíváme útěk k náhradním subtématům, které mají jen vyplnit zoufalé prázdno. Zdá se, že s tím ani příští dny, týdny a měsíce nic zásadního neudělají. To ale neznamená, že bychom se nad eurovolbami neměli zamyslet vážněji.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET