Ladislav Jakl
Publikováno 07.12.2009 v kategorii: Životopis

Narodil se 17. 12. 1959 v Chebu. Je synem Stefanie (zemřela roku 2011) a Václava Jaklových, má tři starší bratry (Miroslav, Jiří, Václav).
Maturoval na chebském gymnáziu. V roce 1979 přesídlil do Prahy, původně na studia. Absolvoval Fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy. Pracoval v různých profesích – od závozníka po vedoucího kulturního střediska.

Po roce 1989 byl poslancem České národní rady, vedoucím Úřadu Rady ČR pro rozhlasové a televizní vysílání či novinářem v Lidových novinách. Od tzv. Sarajevského atentátu v roce 1997 je blízkým spolupracovníkem Václava Klause, nejdříve v Poslanecké sněmovně, od roku 2003 do 2013 byl tajemníkem prezidenta republiky, nyní pracuje v Institutu Václava Klause. V roce 2012 aspiroval na kandidaturu na prezidenta republiky za podpory strany Svobodných a Akce D.O.S.T., navrhovatel však nezískal předepsaný počet podpůrných podpisů. V roce 2018 kandidoval do Senátu Parlamentu ČR jako nezávislý za SPD, do druhého kola nepostoupil. V roce 2019 byl Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR zvolen členem Rady ČR pro rozhlasové a televizní vysílání. Je prezidentem občanského sdružení První pivní extraliga, členem správní rady Divadla v Řeznické a členem správní rady Institutu Václava Klause.

Je rockovým hudebníkem a autorem, aktivně hraje desítky let, především se svými kapelami Etal a Folimanka Blues. Ve svém volném čase se rád věnuje pivu, pořádá degustace, navštěvuje pivovary a pivní přehlídky u nás i ve světě. Žije s partnerkou Radkou, má dospělého syna Matěje. Je autorem mnoha set článků a esejů o české i mezinárodní politice či o médiích, a také řady sloupků či fejetonů. Je levák, nosí dlouhé vlasy, kterých už má ale jen málo. Jezdí starší octavií po celé České republice, rád poznává kouty naší vlasti. Jeho ideálem je svoboda člověka, co nejméně omezovaná státním násilím.

Ladislav Jakl

Webdesign: Kabris|NET