Jakl napsal Bradáčové. Chce, ať státní zastupitelství prověří vyšetřování květnových incidentů
Publikováno 09.08.2019 v kategorii: Ozvěna

Někdejší tajemník bývalého prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl žádá Vrchní státní zastupitelství v Praze, aby prověřilo zákonnost a korektnost počínání policie při vyšetřování dvou květnových incidentů, při kterých byl údajně napaden. V dopisu, který v pátek dal k dispozici novinářům, kritizuje to, že mu policisté v případu napadení v Praze i ve Zlíně nesdělili ani to, jak byla příslušná řízení ukončena, ačkoliv informace poskytli médiím.

„Oficiálně nemám o výsledku vyšetřování až dosud žádnou informaci, přestože jsem byl předtím s oběma policejními orgány opakovaně i v telefonickém styku. Nikdo mi nevolal, nikdo mi nepsal. Zato se v obou případech vyšetřovatelé obrátili na média a sdělili jim, že vyšetřování bylo ukončeno, a také s jakým výsledkem,“ píše v dokumentu Jakl.

Ladislav Jakl | Foto: Dan Materna | Zdroj: MAFRA / Profimedia

Kritizuje, že ho policejní mluvčí označili jako podezřelého či to, že přispívali k mediální relativizaci druhého incidentu.

„Vzhledem k veřejné funkci, do které jsem byl zvolen Poslaneckou sněmovnou, považuji medializovaná vyjádření policejních orgánů za nápomoc při znevážení mojí důvěryhodnosti a porušení zákonem stanovených procesních pravidel,“ napsal člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Jakl v dopisu adresovaném vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové.

První z incidentů se odehrál 25. května v Praze v soupravě metra mezi stanicemi Florenc a Náměstí Republiky. Jakl tvrdí, že když seděl, přistoupil k němu neznámý muž a zeptal se ho, zda je lídrem kandidátky hnutí SPD. Poté, co kladně odpověděl, útočník mu prý dal rány do hlavy a dalších částí těla a oba pak upadli na zem.

Jakl se v pátek ohradil proti tomu, že muž na rozdíl od něj nemusí čelit zájmu veřejnosti, protože je chráněna jeho totožnost. Novinářům proto sdělil jeho jméno. Muž dříve přiznal, že Jakla dvakrát nazval „kriplem“. Poté prý chtěl z vagonu vystoupit, ale Jakl, který podle něj stál, na něj zaútočil. Sám údajně udeřil Jakla dvakrát pěstí do tváře a jednou do ramene.

Podezření z přestupku

Podobné okolnosti podle Jakla doprovázejí i další fyzické napadení. Jakl uvedl, že mu čelil poslední květnovou středu ve Zlíně při snídani v hotelu. Útočník mu údajně řekl, že ho úmyslně udeřil do místa, které ho bolí po prvním útoku. „Ani zde jsem nedostal žádnou zprávu o ukončení vyšetřování. Pouze z médií se mi po několika týdnech doneslo, že útočník byl prý odhalen a vede se vůči němu přestupkové řízení,“ uvedl.

Pražská ani zlínská policie se v pátek na dotaz k Jaklově kritice nevyjádřily. „Viníkovi hrozí ve správním řízení několikatisícová pokuta. Na projednání přestupku má magistrát jeden rok,“ řekla k tomu v pátek zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

I pražská policie předala případ do přestupkového řízení. Ze spáchání přestupku jsou podle ní podezřelí Jakl i devětadvacetiletý muž, který se s bývalým tajemníkem dostal do potyčky. Incident tak posoudí Úřad městské části Praha 1.

V případě potyčky ve Zlíně kvalifikovali kriminalisté jednání pětačtyřicetiletého muže z Prahy jako přestupek proti občanskému soužití. Případ předali pracovníkům přestupkového oddělení zlínského magistrátu.

Jakl v loňských senátních volbách kandidoval v Praze 2 za SPD Tomia Okamury. Opakovaný útok na něj sněmovna odsoudila jako nepřijatelné ohrožení demokracie a svobody v ČR. Rozhodla o tom na návrh předsedy SPD Tomia Okamury.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET