Žantovský v PL o Jaklovi ve výroční zprávě Ministerstva vnitra
Publikováno 21.01.2020 v kategorii: Ozvěna

Mediální analytik Petr Žantovský v Parlamentních listech připomíná událost, o níž nejen média informovala hodně svérázně. „Mám na mysli napadení pana Jakla jakýmsi pánem v metru a čtyři dny nato jiným pánem ve Zlíně, což řešily dva orgány. Ve výroční zprávě Ministerstva vnitra za druhé čtvrtletí minulého roku jsem se o tom dočetl a mimo jiné mě v textu zaujala velmi pěkná formulace, že se orgány činné v trestním řízení ‚věnovaly i konfliktu mezi Ladislavem Jaklem a dalším mužem v metru‘.

Za prvé je už zábavné nazvat událost, která probíhá tak, že jeden člověk mlátí druhého, konfliktem. Konflikt nastává tehdy, když se lidé dostanou do sporu a řeší to buď ústně, nebo ručně. Ale v tomto případě šlo o napadení z jedné strany. A také mi nejde do hlavy, proč se tam píše ‚s dalším mužem‘, když přece všichni, kdo chtějí, si dokážou zjistit, že ten člověk se jmenuje Daniel Rubín,“ diví se mediální odborník.

Tohoto tehdy devětadvacetiletého studenta z Roztok potrestalo po nějakém čase přestupkové oddělení úřadu Městské části Praha pokutou pět tisíc korun za úmyslný pokus zranit Ladislava Jakla. „Tak proč tedy, když je známo, kdo byl ten násilník, Ministerstvo vnitra jmenuje pana Jakla, ale místo jmenování útočníka pana Rubína použije formulaci ‚s dalším mužem‘. Tak tohle nepovažuji za náhodu. To je snaha denunciovat pana Jakla a zlehčovat celou tu událost. Mimochodem, stejné přestupkové oddělení dalo pokutu i Ladislavu Jaklovi. Přestože byl napaden, tak dostal pokutu tisíc korun. Zřejmě jim na úřadě přišel poměr jedna ku pěti jako adekvátní té situaci v metru. A to údajně na základě sdělení nějakého svědka, u něhož není vůbec jisté, že tam u toho byl. Ale to už je takový český úřední a justiční folklór,“ uvědomuje si Petr Žantovský.

Také druhý útok na Ladislava Jakla, který se odehrál ve Zlíně, už také prošel přestupkovým řízením a pachatel toho napadení dostal nějaký trest. „Nevíme jaký, to bychom si museli zjistit podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Ale pokud je mi známo, tak to přestupková komise panu Jaklovi odmítla sdělit, protože prý v případu figuruje jen jako svědek. To mi přijde také docela bizarní, být svědkem ve věci vlastního přepadení a ublížení na těle, to je také folklor už poněkud orwellovský. No a jenom abychom byli v obraze, tak pachatelem toho zlínského napadení je externí učitel FAMU a profesionální pořadatel večírků pro herce na festivalech, jistý Tomáš Flisník. Tak abychom věděli, kdo je kdo, jak se říká, padni, komu padni. No, ale jestli tohle učí na FAMU, tak pánbůh stůj při FAMU a jeho studentech,“ dodává mediální analytik.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET